deutsch
magyar
Információs Központ
DAAD Magyarországon
Hírek
Továbbtanulás
Kutatás
Ösztöndíjak
Intézményi programok
Nyelvtanulás
Nyelvvizsgák
Volt ösztöndíjasok
Linkek
Rendezvények
GYIK
Letöltés
Kontakt
DAAD - Deutscher Akademischer Austauschdienst
DAAD - Deutscher Akademischer Austauschdienst
Home


Aki Németországban "rendes hallgatóként" szeretne továbbtanulni, azaz nem csak vendég- vagy cserehallgatóként rövidebb idõre, annak meg kell bizonyítani, hogy a tanulmányokhoz szükséges nyelvtudással rendelkezik. Ha nem épp angol nyelvû tanulmányokra jelentkeznek, akkor a külföldi pályázóktól rendszerint nagyon jó német nyelvismeretet várnak el.
Ezt különbözõ vizsgákkal meg lehet bizonyítani. A magyar állami nyelvvizsgákot azonban nem fogadják el a német felsõoktatási intézmények!

Érettségi és DSD II

Aki rendelkezik német vagy osztrák érettségivel vagy a német tartományok kultuszminisztériumainak nyelvvizsgájával ("Deutsches Sprachdiplom II"), amelyet bizonyos magyar iskolákban az érettségi mellett le lehet tenni, annak már nem kell egyéb nyelvvizsgát letennie.

TestDaF ("Test Deutsch als Fremdsprache")

A TestDaF egy olyan nyelvvizsga, amely kimondottan a felsõoktatási tanulmányok nyelvi követelményeire fókuszál. A vizsgaeredményt szintekben fejezik ki: az 5-ös a legmagasabb szint, de 4-es eredmény általában már elegendõ a németországi továbbtanuláshoz. Magyarországon a következõ vizsgahelyen lehet a TestDaf-ot letenni:

Budapesti Német Nyelvû Távtanulási Központ
1075 Budapest
Madách Imre út 13-14., A épület, IV. emelet
Tel.: (1) 411-0938
Email: gyorgyi.german@fernuni-hagen.de

Bõvebb információ a vizsga saját honlapján: www.testdaf.de
TestDaF felkészítõ tanfolyamok

 

A Goethe-Institut nyelvvizsgái

A Goethe Intézet nyelvvizsgái között a "ZOP" ("Központi felsõfokú nyelvvizsga"), "KDS" ("Kis német nyelvdiploma") és "GDS" ("Nagy német nyelvdiploma") -t a német felsõoktatási intézmények általában elfogadják mint a nyelvismeret igazolását. Ezek a vizsgák a Goethe Intézetnél Budapesten (1092 Budapest, Ráday utca 58, tel.: 1/374-4070) tehetõk le, illetve részben a további magyarországi vizsgaközpontokban.

Bõvebb információ a Goethe Intézet nyelvvizsga weboldalán

DSH vizsga

A DSH annyit jelent, hogy "Deutsche Sprachprüfung für den Hochschulzugang ausländischer Studienbewerber" ("német nyelvvizsga a külföldi pályázóknak a felsõoktatási intézményekbe való bejutáshoz"): Ezt a nyelvvizsgát közvetlenül az Ön által kiválasztott német felsõoktatási intézménynél leteheti, ha a jelentkezés idõpontjában még nem rendelkezik egyéb elfogadott nyelvvizsgával. Sok felsõoktatási intézmény kínál speciális nyelvtanfolyamokat a "DSH"-vizsga elõkészítésére azoknak a pályázóknak, akiknek a nyelvismeretük még nem érte el a megfelelõ szintet. A szakmai tanulmányokat azonban csak akkor lehet elkezdeni, ha a DSH-vizsga sikeres volt. Ezért érdemes átgondolni, hogy nem biztonságosabb megoldás-e már a jelentkezés elõtt Magyarországon megszerezni egy elismert nyelvvizsgát.


DAAD ösztöndíjakra elfogadott német nyelvvizsgák

DAAD ösztöndíjakra elfogadott német nyelvvizsgák listája

A DAAD ösztöndíjra az állami vagy államilag elismert intézmények általános nyelvvizsga-bizonyítványai kerülnek elfogadásra (komplex szóbeli és írásbeli vizsga, azaz C típusú nyelvvizsga, vagy az A típusú és B típusú nyelvvizsga együtt), vagy a német érettségi (pl.: Thomas Mann Gymnasium Budapest), melyek két évnél nem régebbiek. Szaknyelvi nyelvvizsgák nem kerülnek elfogadásra.

Mindig a legmagasabb fokú nyelvvizsga-bizonyítványt kérjük benyújtani (pl.: felsõfokú nyelvvizsga-bizonyítvány esetén nem kell a középfokú nyelvvizsga-bizonyítványt benyújtani.) Azok a pályázók, akik német nyelven pályáznak és kutatnak Németországban, csak a német nyelvvizsga-bizonyítványt csatolják; azok a pályázók, akik angol nyelven pályáznak és kutatnak Németországban, az angol nyelvvizsga-bizonyítványt ÉS egy német nyelvi igazolást IS csatoljanak. Ez csupán egy esetlegesen megítélt német nyelvi kurzus besorolásához szükséges, a pályázat kimenetelét nem befolyásolja.

A nyári egyetemi ösztöndíjra pályázók figyelemébe: csak a következõ nyelvvizsgák fogadhatók el az Európai Referenciakeret szerinti A2-C2 besorolással: TestDaF, Goethe Intézet, DSD, DSH, telc, ÖSD, az OnSet-teszt. A nyelvtudásnak legalább az Európai Referenciakeret szerinti A2 besorolásnak kell megfelelnie. A legaktuálisabb nyelvvizsga-bizonyítvány nem lehet egy évnél régebbi, kivéve a következõk esetén: Deutsches Sprachdiplom, német érettségi (pl. Thomas Mann Gymnasium Budapest), TestDaF nyelvvizsga (TDN 4-es szint felett), valamint a fent felsorolt elismert nyelvvizsgák B2 szint felett (Goethe Intézet, ÖSD, telc Deutsch nyelvvizsga).

Azon pályázóknak, akik nem rendelkeznek állami vagy államilag elismert nyelvvizsgával, vagy nem beszélnek németül, Budapesten, Debrecenben, Pécsett, vagy Szegeden részt kell venniük egy a DAAD lektor által szervezett nyelvi teszten, az ún. onSET teszten (www.onset.de). A lektorok listáját és elérhetõségeiket megtalálja honlapunkon (www.daad.info.hu/mdaadungarn.html). Budapesten a budapesti lektorok által szervezett számítógépes tesztekre több alkalommal, szeptember közepétõl kerül sor. A pontos helyszínek és idõpontok a www.onset.de oldalon érhetõk el, valamint a tesztre való jelentkezés is ezen a felületen lehetséges.

Ha egyáltalán nem beszél németül, soha nem is tanult, elegendõ egy, a pályázó által írt nyilatkozatot csatolnia errõl, amennyiben angol nyelvû szakra pályázik.

Ha van nyelvvizsgája, de az két évnél régebbi, szintén az OnSet teszt megírásával szerezhet aktuális nyelvi igazolást akár német, akár angol nyelven. A teszt ingyenes, és az eredményt a teszt után azonnal megkapja.

Az OnSet teszt csak egy évre érvényes, egy esetleges ismételt pályázás esetén nem használható fel újra.


 

Goethe-Institut Deutsche Botschaft TestDaF Fernstudienzentrum
Impresszum © DAAD-Informationszentrum Budapest
DAAD Links
Internetes német nyelvtanulás
A "Deutsch-Uni Online" olyan külföldiek részére kínál testreszabott német nyelvtanfolyamokat az interneten, akik németországi tanulmányokra vagy kutatási tevékenységre készülnek. A TestDaF-vizsgára is lehet így készülni.