deutsch
magyar
Információs Központ
DAAD Magyarországon
Hírek
Továbbtanulás
Kutatás
Ösztöndíjak
Intézményi programok
Nyelvtanulás
Nyelvvizsgák
Volt ösztöndíjasok
Linkek
Rendezvények
GYIK
Letöltés
Kontakt
DAAD - Deutscher Akademischer Austauschdienst
DAAD - Deutscher Akademischer Austauschdienst
Home

Továbbtanulás Németországban
Sokszínûség és minõség

Németország a fiatal magyarok kedvelt célországa, akik mint hallgatók és leendõ tudósok a külföldi tudományos tapasztalatokat keresik. Egy kíváló és aktuális képzés, a személyes élettapasztalat haszna, a jobb nyelvismeret és a plusz pontok a további karrier számára - ezek azok az okok, amelyek a magyarokat a majdnem 400 német felsõoktatási intézmény egyikébe vezetik.

Egyetemek

A német egyetemek összekötik egymással a kutatást és az oktatást. Éppen ezért olyan érdekesek a hallgatók számára - akik egy széles tantárgyi spektrumból választhatnak A-tól Z-ig: afrikanisztikától zoológiáig - mint a doktoranduszok vagy fiatal tudósok részére, akik a kutatási tevékenységben világszínvonalon vehetnek részt.

Fõiskolák

A fõiskolákon (németül "Fachhochschule" vagy röviden FH) a középpontban mindig az oktatás és kutatás alkalmazása áll. Ez az intézménytípus is a legmagasabb akadémiai színvonalon nyújt képzést, de ez már egy erõs gyakorlati orientáltsággal kapcsolódik össze, így például a gyakorlat a gazdasági vagy ipari vállalatoknál rendszerint integrált alkotó eleme a fõiskolai tanulmányok menetének.

Végzettségek

Mind a német egyetemeken, mind a fõiskolákon az utóbbi években nagyon elterjedtek a nemzetközi beállítottságú "Bachelor" és "Master"- végzettségek, amelyeket jelenleg Magyarországon is bevezetik. Így fennáll az a vonzó lehetõség, hogy a két szintbõl az egyiket a saját országban, a másikat pedig Németországban szerezze meg a hallgató, tehát pl. egy magyar Bachelor után német Master-t. Fõleg a Master szinten kínálnak egyre több angol nyelvû képzéseket a német felsõoktatási intézmények.

Útak a németországi felsõoktatási intézményekbe

A németországi egyetemek és más felsõoktatási intézmények a külföldi hallgatókat és kutatókat szívesen várják, akár egy rövid tartózkodásra, akár egy teljes tanulmányra. Egyesek egy vagy két szemeszterre érkeznek egy csereprogram keretében, mások egy másoddiplomás képzésre, hogy a magyar végzettségüket egy vagy két éven belül német diplomává egészítsék ki. Egyesek rögtön a magyar érettségi után jönnek, hogy teljes tanulmányokat végezzenek Németországban, vagy egy német-magyar kettõs képzésben vesznek részt. Sok út vezet tehát Németországba és biztosan van egy megfelelõ az Ön számára is!

További információ

Ami Önnek, mint magyar érdeklõdõnek, még érdemes tudnia a németországi továbbtanulásról, azt megtalálja abban a brosúrában, amelyet itt lent letölthet. Azon kívül érdemes megnézni a jobb oldalon bemutatott DAAD-s honlapot, valamint a "Hasznos linkek" alatt található weboldalokat meglátogatni!

Brosúra részletes információkkal a németországi továbbtanulásról: felsõoktatás, jelentkezés, tanulmányok finanszírozása, lakáskeresés és további információk.

Továbbtanulás Németországban –Tájékoztató magyaroknak: PDF (2,59 MB)

 

Német felsõoktatási intézmények ajánlatai (fizetett hirdetések)

A hirdetések megjelentetése a DAAD bonni központjának üzleti ajánlata a német felsõoktatási intézmények felé, és nem tükrözi a DAAD értékelését.
A hirdetés tartalmáért a hirdetõ intézmény felel. A hirdetések idõrendi sorrendben jelennek meg (a megjelenés dátuma alapján).

Start your Career at HS Magdeburg

Imagine the future will be wonderful. And it's your chance... Study in Magdeburg and Stendal at the University of Applied Sciences, Germany.

 

Interested students can choose from around 50 study programs in Magdeburg and Stendal. Around 130 professors guarantee a very good staff-to-student contact ratio.

We offer unique degree programs in Germany as well as application- and transfer-oriented research.

Choose your field of study among:
- Social Work, Health and Media
- Engineering and Industrial Design
- Water, Environment, Construction and Safety
- Applied Human Sciences
- Economics

Interdisciplinarity and practical relevance (e.g. internships) are an integral part of all courses and linked to our focus of applied sciences and Employability.

The range of courses includes campus-based as well as distance learning and continuing education programs.

Start your career at http://bit.ly/h2_17

 

 

Foto: Bastian Ehl

Goethe Goes Global - Master scholarships

 

Goethe University offers a Master scholarship programme, funded by the Johanna-Quandt-Foundation Frankfurt. We are seeking outstanding candidates who are interested in joining one of our MA or MSc programmes and have a passion for research. You can apply now! Please visit our website www.uni-frankfurt.de/masterstip for more information on relevant master degree programmes, requirements and application procedures. We are looking forward to your application!


Goethe University offers a Master scholarship programme, funded by the Johanna-Quandt-Foundation Frankfurt. We are seeking outstanding candidates who are interested in joining one of our MA or MSc programmes and have a passion for research.


Goethe University aims to provide our scholarship holders with:

 • A monthly stipend of 1,000 € for the standard period of study in a Master programme at Goethe-University (mostly 2 years)
 • Excellent academic supervision by professors and academic staff who work in the most distinguished research units of the university
 • The option to write your Master thesis in the respective research unit
 • Support and orientation by an experienced Master student buddy
 • Access to seminars focusing on professional skills at our Graduate Academy GRADE
 • Innovative research environment and networks to fellow scholarship holders and other advanced researchers
 • Career support through Goethe University's Research Support Office
 • Insight and involvement in the activities of multidisciplinary research groups at Goethe University

You can apply now! Please visit our website www.uni-frankfurt.de/masterstip for more information on relevant master degree programmes, requirements and application procedures.
We are looking forward to your application!


 

 

 

 

Start your career in the innovative fields of Viticulture, International Wine Business, Beverage Technology, Horticulture, Food Safety or Logistics and Management of Fresh Products at Geisenheim University in Germany.

Geisenheim University is a unique institution combining practically oriented university degrees with theory and research, with a 140-year old tradition in education.

Geisenheim with its 11,500 inhabitants is located at the heart of the "Rheingau", an important wine-growing area, near Frankfurt and Wiesbaden in the Rhine-Main area.

 • Studying in a relaxed atmosphere on a campus with 1,400 students (14% international students)
 • Every year, around 250 young people graduate with a high-quality German-taught Bachelor's degee
 • English-taught Bachelors' degree since 2014: International Wine Business
 • Master's degree programs are offered in cooperation with national and international universities and research centers
 • Cooperation with an extensive and wide-reaching international network of universities and research institutes, which leads to a high international mobility of students
 • Special programs for study preparation: "Pre-Study"-project (includes "all-round care": organisation of the compulsory pre-study internship, support during the first steps in Germany, German language training, buddy-program) and a the Welcome Board, a virtual information point for prospective students, with a lot of information about living and studying in Geisenheim.
  The most successful Pre-Study-candidates can apply for a scholarship (250 Euro monthly, during the first year of studies). Application deadline: July 15, 2017 (in preparation for study in the winter semester 2018/19). General application information.
  The project is supported by grants of the European Social Fund (ESF) and the State of Hessen.

 

 

Study in Germany's Capital - International Master's Programmes at Berlin School of Economics and Law

As Europe's most vibrant metropolis, Berlin is a dynamic and inspiring place to live and study. With approximately 10,000 students, the Berlin School of Economics and Law is one of the major institutions of higher education in Germany's capital city

Be in the Fast Lane to the Digital Future - Study Digital Leadership

Master (M.Sc.) International Business Management at a Glance:

 • Two specialisations offered: either in Digital Business Management & Leadership or in International Management
 • Study tours to renowned international partner universities and semester abroad opportunities
 • First hand insights into the corporate world
 • 15-month full-time programmes taught in English

Be Prepared for the Global Economy - Study in Germany and China

Master (M.A.) Chinese-European Economics and Business Studies at a Glance:

 • Benefit from the international experiences in both destinations:
  Two semesters at the Berlin School of Economics and Law in Berlin, Germany and
  one semester at the Southwestern University of Finance and Economics in Chengdu, China
 • Double degree available
 • Four-year full-time programme taught in English

For more information see: www.berlin-professional-school.de

 

The International Graduate Center (IGC)
As part of the University of Applied Sciences Bremen the IGC offers 2 different Master programmes, 4 different MBA programmes, of which many include the option for a Double Degree, and one of it should match your interest:


Masters:
- European Studies (EN only)
- Aeronautical Management (EN only)


MBAs:

- Global Management (EN only)
- International Tourism (EN only)
- European/Asian Management (EN only)
- International MBA (EN only and with the following specialisations / partners)


For enquiries call +49-421-5905-4133 or send an email to info@graduatecenter.de.

 

 

Kick-start your career at one of the top-universities in Europe.

At the heart of Europe lies the metropolitan region of Nuremberg - home to one of Germany's oldest and most distinguished universities: Friedrich-Alexander-University (FAU). We offer 40,000 students from around the world the ideal innovation-driven environment to kick-start their careers in Engineering, Business, Natural Sciences, Medicine, Law, and the Humanities.

As one of the strongest research universities in Germany, FAU offers over 70 Master's degree programmes. International students thrive at FAU, not least thanks to our broad range of degree programmes taught entirely in English in almost all disciplines, especially at the postgraduate level.

Students and Researchers can take advantage of our strong partnerships with top global companies and research organisations including Siemens, Audi, Adidas, the Max Planck Society, the Fraunhofer Society, and the Helmholtz Association of German Research Centres. Research is a key strength of FAU. In many fields, our university counts among the major global players in higher education with connections to more than 500 universities worldwide. FAU is consistently ranked highly in both national and international rankings. The University has performed particularly well in the THE Ranking, the QS World University Ranking by Subject, the DFG Funding Atlas and the Reuters Top 100 World's Most Innovative Universities ranking. This strength feeds directly into the education because research and teaching at FAU are intertwined, bringing the latest breakthroughs and insights straight into the classroom.

Nuremberg and Erlangen are situated in one of the most picturesque and economically developed parts of the world: Bavaria. The Nuremberg area is one of the most cosmopolitan in the heart of Europe and has been a cultural hub for centuries. Historic cities such as Prague and Munich as well as sublime Alpine landscapes with fairy-tale castles overlooking mountains and lakes are all within easy reach. Building on its tradition and location, the Nuremberg region has established itself as an industry powerhouse driving Germany's economic success. It is home to innovative start-ups and leading global corporations that have partnered with FAU to form world-class research networks such as Energy Campus Nuremberg, Medical Valley European Metropolitan Region Nuremberg, and Nuremberg Campus of Technology.

Student Advice and Career Service
Phone: +49-9131-85-23333 or -24444
Mail: ibz@fau.de
www.fau.eu/

Discover the business of tomorrow - enhance your career opportunities with an MBA from Germany

In a rapidly changing business world, executive managers and employees are confronted with immense challenges: conditions are volatile and uncertain as never before. Firms will only withstand future competition successfully if they are able to face these 21st century challenges and head on by exploiting opportunities and minimizing risks.

Do you want to take up the challenge? Then we may be just the right fit for you!

In the MBA International Management at Pforzheim University, international, generalist and profound classical management foundations are integrated with the most relevant future topics: Innovation Management and Sustainable Globalization. Being situated in Germany's strongest economic region, you benefit from our close cooperation with multinational companies and hidden champions.

If you have a first degree, a minimum of two years of work experience, and proficiency in English, then we can offer a practice oriented full-time MBA in 21 months or 15 months (with a first degree in business), entirely taught in English, AACSB-accredited, with integrated German courses and a cross-cultural atmosphere in class.

www.hs-pforzheim.de/mba

 

The Berlin Summer University of the Arts 2017
offers over 30 top-class short courses for international artists to expand their own creative potential, network and career.

Short Courses at the Berlin Summer University of the Arts 2017

This year the BSUA offers a wider range of workshops than ever before! Over 30 top-class courses cover topics from all Artistic Disciplines, Interdisciplinary Work, Creative Entrepreneurship and Arts Management. Meet creative minds from all over the world in Germany's most inspiring city at one of Europe's biggest art academies, explore new fields for your artistic career and bring your ideas to life!

Contact:
Lisa Rost at summer-courses@udk-berlin.de
www.summer-university.udk-berlin.de
www.facebook.com/UDKsummercourses

 

Power and Data Engineering -
New Master's Program at Offenburg University -
Starting Fall 2017

www.hs-offenburg.de/pde

Get ready for shaping the future enery sector!

The energy sector faces huge challenges:
Growing energy demand, more distributed and renewable energy sources, less centralized and fossile sources, …


The energy sector is becoming more complex:
Liberalized energy markets with more stakeholders, more systems and new technologies to manage and to interconnect, …

The solution - Power & Data Engineering:
Managing the growing complexity needs a combination of profound power system understanding and modern IT and data engineering methods - exactly what you obtain by studying M.Sc. Power and Data Engineering

Become part of Offenburg University's Graduate School:

 • Accredited, application-oriented degree programs with excellent career opportunities
 • English-taught classes, with a small student-teacher ratio and hands-on instruction
 • Well-equipped laboratories and facilities
 • Comprehensive, individual services for international students
 • Safe and friendly environment with easy access to Europe's tourist attractions

For more information, please see our website: www.hs-offenburg.de/pde

 


Model photos: Syda Productions - Colourbox.de
The Hochschule Bonn-Rhein-Sieg University of Applied Sciences will introduce a new bachelor programme "International Business, BSc" taught in English over 7 semesters, starting winter semester 2017/18. The study programme will develop the understanding of international business in a globalized world. Based on the latest theoretical concepts of business administration the study programme equips students with the key business skills to work successfully in an international business environment.

The study programme will be offered at the Campus in Rheinbach and Sankt Augustin. Learning of a second foreign language is compulsory. It includes a flexible mobility window for internships and/or study abroad semesters. The admission requirements are as follows:

 • Entrance qualification for a University of Applied Sciences (Fachhochschule);
 • Entrance qualification for university;
 • Entrance qualification acknowledged as equivalent by the competent authorities.

International students must show proficiency in English: at least B2+ level according to the Common European Framework of References for Languages. Application deadline is 15th July for the following winter semester.

Contact:
Programme Director, Prof. Dr. Andreas Wiesehahn
Grantham-Allee 20, 53757 Sankt Augustin, Germany
Tel. +49 2241 865 111
andreas.wiesehahn@h-brs.de
www.h-brs.de/wiwi/international-business

Further information
about the study programme can be found on the websites of the university:
www.h-brs.de/en/target-group/prospective-students

 

 

Boost your international career in Germany with the Esslingen MBA

"The Esslingen MBA is an optimal complement to my academic background as a mechanical engineer."
-Bryan Morehouse, MBA 2015, Customer Solution Business Development Specialist

"The alumni network and the close link with the companies in the Neckar Valley provided many valuable insights into the newest developments."
-Fiona van Petegem, MBA 2016, Project Engineer

THE ESSLINGEN MBA: YOUR KEY TO SUCCESS

Our MBA is designed for bachelor graduates from STEM subjects with management ambitions. It enhances your technical skills with a wide range of managerial and cross-disciplinary knowledge from

 • operations & supply chain management,
 • marketing, strategy & leadership,
 • finance & business planning.

The close relationship of the Esslingen MBA to the industry enables you to apply the theory you learn in the classroom to real-life situations in industrial companies. Courses
include lectures, workshops and team projects: hands-on learning activities include company visits and real case studies. In addition, you have the opportunity to specialize
your choice of management area during your mandatory master's thesis in the industry. Personal coaching seminars assist you to hone your business etiquette.

Graduate School, Esslingen University of Applied Sciences
Flandernstrasse 101, 73732 Esslingen, Germany
mba@hs-esslingen.de
www.graduate-school.de/mb

 

 

Bonn Graduate School of Economics (BGSE)

combined M.Sc. Economic Research / Doctoral Program

call for applicants
scholarships available
admission with bachelor's or master's degree


The Bonn Graduate School of Economics (BGSE) offers a two-stage graduate program that combines demanding courses with early individual research in a supportive and intellectually demanding environment. Students finish the two-year course phase with a Master's degree specialized in economic research (M.Sc. Economic Research) and the three-year dissertation phase with a doctoral degree (Ph.D. equivalent).

Outstanding (top 10%) students holding a bachelor's or master's degree in economics or related fields (e.g. mathematics, statistics, business administration, accounting, and finance) are encouraged to apply for admission.

All BGSE activities are conducted in English. Grants are available. Students are provided with adequate office space. Our student body benefits from an excellent faculty and numerous collaborative research activities. BGSE alumni have excellent career prospects in academia and beyond.

Please visit the BGSE website for application requirements and information on the program

www.bgse.uni-bonn.de.

Applications have to be submitted online (www.bgse.uni-bonn.de). The application deadline for the program starting in October is March 31, 2017. There is an early admission round for complete applications handed in before February 10, 2017.


Please visit our website www.bgse.uni-bonn.de for application requirements and information on the program. We are looking forward to receiving your application.

 

 

Institut für Internationale Kommunikation (IIK) in Düsseldorf and Berlin

Düsseldorf und Berlin live 2017: Deutsch lernen und Deutschland entdecken
Ganzjährige Deutschkurse für Studium und Beruf, Prüfungen und Sommerkurse

Über uns:
Das Institut für Internationale Kommunikation bietet in seinen Trainingszentren in Düsseldorf und Berlin mitten im Herzen Europas qualitativ hochwertige Sprachprogramme zu fairen Konditionen an. Sprachkursteilnehmer lernen Deutsch für das Studium oder den Beruf in internationalen Klassen auf zehn verschiedenen Niveaustufen von A1 - C1. Modernste Unterrichtstechnik mit interaktiven Whiteboards, digitalen Kursbüchern, iPads + leistungsstarkem und kostenlosem W-Lan sowie
muttersprachliche Lehrkräfte mit akademischer Ausbildung und umfangreicher Unterrichtserfahrung bilden die Grundlage für einen erfolgreichen Sprachkursaufenthalt. Ein umfangreiches kulturelles und soziales Freizeitangebot bietet umfassende Einblicke in die deutsche Kultur und Lebenswirklichkeit.


Düsseldorf, die Stadt mit besonders hoher Lebensqualität in Deutschland:
die Landeshauptstadt Nordrhein-Westfalens bietet eine Kombination aus wirtschaftlicher Dynamik, kosmopolitischem Flair und hoher Lebensqualität (Platz 6 unter weltweit 223 Städten, Mercer Quality of Living Ranking 2016). Das große Freizeitprogramm umfasst u. a. Schiffspartys auf dem Rhein und Tageausflüge nach Brüssel oder Amsterdam.

Berlin, die kosmopolitische Metropole:
noch mehr Hauptstadtfeeling garantiert ein Sprachkurs in Berlin mit einzigartiger Kultur, Fashion, angesagten Clubs und Kreativität. Unser Trainingszentrum berlinerID liegt verkehrsgünstig in der Berliner Mitte. Das IIK berlinerID gehört zu den Top10-Sprachschulen Berlins auf mydestinationberlin.com.

Unterkünfte:
In beiden Städten vermitteln wir Unterkünfte in studentischen Wohngemeinschaften, in Apartments oder auch in Gastfamilien.

Studieren in Deutschland:
Spezieller Studienberatungsservice in Ihrem Heimatland und am IIK
- Überprüfung Ihrer Qualifikationen und Zeugnisse nach deutschen Standards
- Persönlicher Fahrplan für ihr angestrebtes Studienziel inkl. Sprachkurs
- Hilfe beim Bewerbungsverfahren an Universitäten mit persönlichem Tutor
- Spezielles Komplettangebot mit Beratung und Hilfen zugeschnitten auf ihre Bedürfnisse


Mehr Informationen auch in anderen Sprachen finden Sie auf unseren Webseiten.
Link Düsseldorf: http://www.iik-deutschland.de/deutschkurse/
Link Berlin: http://www.berlinerid.de/

 

 

English-language Master's programme in Human-Computer Interaction (M.Sc.)

Do you want to design and develop the interfaces of the future?

Then come to Weimar!

During the two years of our HCI degree programme you will be involved in cutting-edge com-puter science research, focusing on the theoretical and practical issues in the fields of interface design and interactive system development: usability, user-centred design and user interface testing and research. You will work with innovative interface technologies in virtual reality, mobile systems, adaptive systems, mixed reality, ubiquitous computing and graphic interfaces. Internationally renowned professors will guide you through interdisciplinary projects that explore the complex range of current applications for Human-Computer Interaction. Excellent advising and modern technical equipment await you in Weimar.

Duration: 4 semesters (2 years)
Credit Points: 120 ECTS
Language: English
Start of study: summer semester / winter semester
Application deadline: 31 March / 30 September

FAQ: http://www.uni-weimar.de/en/media/studies/computer-science-and-media-hci/faq-application-hci/

For more Information: www.uni-weimar.de/hci/en or contact us at: hci-info@medien.uni-weimar.de

 

 

 

Take your career further!

We equip you with distinct advantages for the business of tomorrow with an MBA from Pforzheim, Germany.

The MBA International Management at Pforzheim University combines a classical management education with the most relevant future topics:
Innovation Management and Sustainable Globalization.

Situated in Germany's strongest economic region, entirely in English, AACSB accredited.

Discover the business of tomorrow - enhance your career opportunities with an MBA from Germany

In a rapidly changing business world, executive managers and employees are confronted with immense challenges: conditions are volatile and uncertain as never before. Firms will only withstand future competition successfully if they are able to face these 21st century challenges and head on by exploiting opportunities and minimizing risks.

Do you want to take up the challenge? Then we may be just the right fit for you!

In the MBA International Management at Pforzheim University, international, generalist and profound classical management foundations are integrated with the most relevant future topics: Innovation Management and Sustainable Globalization. Being situated in Germany's strongest economic region, you benefit from our close cooperation with multinational companies and hidden champions.

If you have a first degree, a minimum of two years of work experience, and proficiency in English, then we can offer a practice oriented full-time MBA in 21 months or 15 months (with a first degree in business), entirely taught in English, AACSB-accredited, with integrated German courses and a cross-cultural atmosphere in class.

 

 

www.hs-pforzheim.de/mba

 

   

 

Goethe-Institut Deutsche Botschaft TestDaF Fernstudienzentrum
Impresszum © DAAD-Informationszentrum Budapest
DAAD Links
Gute Gründe für ein Studium in Deutschland
A DAAD nemzetközi honlapján megtanulhatja, hogy milyen okból éri meg Németországban továbbtanulni - és sok értékes információt talál a németországi továbbtanulás megtervezésére és elõkészítésére! A fenti link az oldal német nyelvû változatára vezet.
Good reasons for studying in
Germany

A DAAD nemzetközi honlapján megtanulhatja, hogy milyen okból éri meg Németországban továbbtanulni - és sok értékes információt talál a németországi továbbtanulás megtervezésére és elõkészítésére! Az itteni link az oldal angol nyelvû változatára vezet.