deutsch
magyar
Információs Központ
DAAD Magyarországon
Hírek
Továbbtanulás
Kutatás
Ösztöndíjak
Intézményi programok
Nyelvtanulás
Nyelvvizsgák
Volt ösztöndíjasok
Linkek
Rendezvények
GYIK
Letöltés
Kontakt
DAAD - Deutscher Akademischer Austauschdienst
DAAD - Deutscher Akademischer Austauschdienst
Home

Továbbtanulás Németországban

Sokszínûség és minõség

Németország a fiatal magyarok kedvelt célországa, akik mint hallgatók és leendõ tudósok a külföldi tudományos tapasztalatokat keresik. Egy kíváló és aktuális képzés, a személyes élettapasztalat haszna, a jobb nyelvismeret és a plusz pontok a további karrier számára - ezek azok az okok, amelyek a magyarokat a majdnem 400 német felsõoktatási intézmény egyikébe vezetik.

Egyetemek

A német egyetemek összekötik egymással a kutatást és az oktatást. Éppen ezért olyan érdekesek a hallgatók számára - akik egy széles tantárgyi spektrumból választhatnak A-tól Z-ig: afrikanisztikától zoológiáig - mint a doktoranduszok vagy fiatal tudósok részére, akik a kutatási tevékenységben világszínvonalon vehetnek részt.

Fõiskolák

A fõiskolákon (németül "Fachhochschule" vagy röviden FH) a középpontban mindig az oktatás és kutatás alkalmazása áll. Ez az intézménytípus is a legmagasabb akadémiai színvonalon nyújt képzést, de ez már egy erõs gyakorlati orientáltsággal kapcsolódik össze, így például a gyakorlat a gazdasági vagy ipari vállalatoknál rendszerint integrált alkotó eleme a fõiskolai tanulmányok menetének.

Végzettségek

Mind a német egyetemeken, mind a fõiskolákon az utóbbi években nagyon elterjedtek a nemzetközi beállítottságú "Bachelor" és "Master"- végzettségek, amelyeket jelenleg Magyarországon is bevezetik. Így fennáll az a vonzó lehetõség, hogy a két szintbõl az egyiket a saját országban, a másikat pedig Németországban szerezze meg a hallgató, tehát pl. egy magyar Bachelor után német Master-t. Fõleg a Master szinten kínálnak egyre több angol nyelvû képzéseket a német felsõoktatási intézmények.

Útak a németországi felsõoktatási intézményekbe

A németországi egyetemek és más felsõoktatási intézmények a külföldi hallgatókat és kutatókat szívesen várják, akár egy rövid tartózkodásra, akár egy teljes tanulmányra. Egyesek egy vagy két szemeszterre érkeznek egy csereprogram keretében, mások egy másoddiplomás képzésre, hogy a magyar végzettségüket egy vagy két éven belül német diplomává egészítsék ki. Egyesek rögtön a magyar érettségi után jönnek, hogy teljes tanulmányokat végezzenek Németországban, vagy egy német-magyar kettõs képzésben vesznek részt. Sok út vezet tehát Németországba és biztosan van egy megfelelõ az Ön számára is!

További információ

Ami Önnek, mint magyar érdeklõdõnek, még érdemes tudnia a németországi továbbtanulásról, azt megtalálja abban a brosúrában, amelyet itt lent letölthet. Azon kívül érdemes megnézni a jobb oldalon bemutatott DAAD-s honlapot, valamint a "Hasznos linkek" alatt található weboldalokat meglátogatni!

Változás a magyar érettségi bizonyítványok német felvételi eljárásban történõ elfogadásával kapcsolatban:

 • 2017 októberétõl a németországi felsõoktatásba való bekerüléshez, magyar diákok számára, a korábbi két emelt szintû érettségi helyett, elegendõ egy emelt szintû érettségi vizsga megléte. (kivételt képeznek az új szabályozás alól az orvosi, fogorvosi, gyógyszerész és állatorvosi szakok): A sikeres németországi egyetemi felvételi feltétele, hogy a felvételizõ az öt kötelezõ érettségi tantárgy közül (matematika, magyar, történelem, idegennyelv, választott tantárgy) legalább egy tárgyból emelt szintû érettségit tegyen. Az emelt szintû vizsgatárgynak azonosnak kell lennie a kiválasztott felsõoktatási szak által elõírt, emelt szinten teljesítendõ vizsgatárggyal. (lásd lejjebb)
 • Az orvosi, fogorvosi, gyógyszerészi, valamint állatorvosi szakok esetében a felvételizõknek az öt kötelezõ érettségi tárgyból (matematika, magyar, történelem, idegennyelv, választott tantárgy) továbbra is kettõt kell emelt szinten teljesíteniük. Az emelt szintû vizsgatárgynak azonosnak kell lennie a kiválasztott felsõoktatási szak által elõírt, emelt szinten teljesítendõ vizsgatárggyal.

 • Az alábbiakban az egyes szakok által elõírt emelt szintû érettségi tárgyak listáját közöljük:
 • Mûszaki és Természettudományok: egy emelt szintû érettségi egy matematikai-természettudományos, vagy mûszaki tárgyból
 • Gazdaságtudományok: emelt szintû érettségi matematikából
 • Bölcsészet-, jogi- és társadalomtudományok: emelt szintû érettségi egy idegennyelvbõl
 • Orvosi, fogorvosi, gyógyszerész szakok: két emelt szintû érettségi biológia és fizika, vagy biológia és kémia tárgyakból
 • Állatorvosi szak: két emelt szintû érettségi biológia és kémia tárgyakból

Az elõzetes érettségi eljárás keretében, vagy utólag letett érettségi vizsgák az eljárás során egyenértékûként elfogadhatók.

A fenti adatok tájékoztató jellegûek. Mivel a felvételi követelmények egyes felsõoktatási intézményeknél eltérhetnek a fent megadott adatoktól, kérjük a felvételi követelményekrõl minden esetben tájékozódjanak a kiválasztott intézményeknél is!

További információ a magyar érettségi bizonyítványok németországi elfogadásáról: http://anabin.kmk.org/no_cache/filter/schulabschluesse-mit-hochschulzugang.html#land_gewaehlt

Brosúra részletes információkkal a németországi továbbtanulásról: felsõoktatás, jelentkezés, tanulmányok finanszírozása, lakáskeresés és további információk.

Továbbtanulás Németországban –Tájékoztató magyaroknak: PDF (2,59 MB)

 

Német felsõoktatási intézmények ajánlatai (fizetett hirdetések)

A hirdetések megjelentetése a DAAD bonni központjának üzleti ajánlata a német felsõoktatási intézmények felé, és nem tükrözi a DAAD értékelését.
A hirdetés tartalmáért a hirdetõ intézmény felel. A hirdetések idõrendi sorrendben jelennek meg (a megjelenés dátuma alapján).

 

Bayreuth International Summer School

The Bayreuth International Summer School takes place for a duration of two weeks from 30 June until 13 July 2019 and provides an intercultural and dynamic setting reflecting the University of Bayreuth´s focus areas in research.

It consists of several individual courses, each with an interdisciplinary approach. The participants have the opportunity to engage in a rich programme that includes theoretical seminars and discussions as well as practical elements such as lab courses and workshops. The Summer School is jointly hosted by the International Office as well as the Campus Academy, the university's institute of lifelong learning and corporate education.

Bayreuth is a historically significant, culturally diverse town with well-established networks, offering the perfect setting to meet interesting people from around the world. Scholars and students enrich the classrooms and labs with their own perspectives on the material.

The International Summer School 2019 will give you a better understanding of various aspects of current research areas. From Economics & Management to Polymer Science or African Studies, the Summer School allows you to broaden your academic, professional and personal skills in eight different courses.

More information:
http://www.summerschool.uni-bayreuth.de/en/index.html

 

MBA and International Master's Programmes

Study management in English. Improve your leadership skills. Gain digital know-how. Become part of an international student body. Experience our renowned worldwide partner universities. Benefit from many corporate activities, valuable career consultation and coaching. Discover Berlin - Germany's startup hub,
low cost of living, culturally rich and colourful.

Berlin MBA
- Specialize in: International Management, Entrepreneurship & Innovation, Digital Business Leadership, International Finance and Mergers & Acquisitions, Consulting and Supply Chain Management, Doing Business in Asia, Doing Business in the USA, Doing Business in the UK etc.
- Exchange with e.g. USA (San Diego State University, Wichita State University), Asia (Hong Kong Baptist University), Europe (WSB University Poznañ/Poland, University of Hertfordshire/UK)
- Full-time (15 months), part-time available (24 months, if comply with visa regulations)

M.Sc. International Business Management
- Specialize in: International Management or Digital Business Management and Leadership
- Partner universities e.g. Kingston University London, Symbiosis International University Pune/India
- Full-time (15 months)

M.A. Chinese-European Economics and Business Studies
- Study in Germany and China at our partner institution Southwestern University of Finance and Economics (SWUFE) in Chengdu
- Double degree with SWUFE available
- German/Chinese language programmes
- Full-time (24 months)

Get in touch and give your career a new drive:
www.mba-berlin.de/en/mba-masterprogramme-at-the-berlin-professional-school/

 

Berlin University of the Arts

Between June and October 2019 the Berlin Career College at the Berlin University of the Arts presents an international workshop programme which addresses artists, advanced students and graduates from all artistic disciplines. Altogether over 30 top-class workshops in the fields of Fine Arts, Design, Music, Performing Arts, Creative Entrepreneurship and Interdisciplinary Areas invite participants for an international, artistic exchange.

Courses range from our newest additions in Fashion, Photography or Artificial Intelligence to all-time-runners in Fine Arts.

Study in Berlin at its brightest and meet international artists and creative people from all over the world. Get inspired by the unique atmosphere, explore your interest and dive into the metropolis of creativity at one of the biggest and most diversified university of the arts in the world.

More information
https://summer-university.udk-berlin

 

Frankfurt Summer School 2019

The Frankfurt Summer School 2019 organised by Goethe University and supported by the City of Frankfurt is going to take place from 05 to 30 August 2019.

The FSS 2019 covers seven different academic tracks:
1) Legal Studies - Law and Globalisation
2) Psychology - Social Psychology and Organisational Behaviour (The track is also open to students of related fields such as Business Administration, Political and Social Sciences).
3) Linguistics - Research Methods in Linguistics
4) Gender Studies - Decolonisation and Feminisms (2 weeks)
5) Social Sciences - Elementary Forms of Social Life (2 weeks)
6) Natural and Life Sciences - Evolution, Biodiversity and Global Change
7) Computer Science, Physics & AI - Supercomputers and Superphysics - from Artificial Intelligence to Black Holes

During four weeks, participants will attend specialized seminars provided by researchers from Goethe University plus optional German language courses. Also included is our diverse cultural programme in the City of Frankfurt, Heidelberg and Strasbourg. All courses are held in English.

Please visit our website for further information about Frankfurt Summer School: http://summerschool.uni-frankfurt.de/
Application deadline is 31 March 2019

Contact:
Frankfurt Summer School Team,
International Office, Goethe University
60629 Frankfurt am Main, Germany
summerschool@em.uni-frankfurt.de

We are looking forward to your application and to meeting you this summer in Frankfurt am Main!
Your Frankfurt Summer School Team

 

Kick-start your career at Germany's most innovative university

At the heart of Europe lies the metropolitan region of Nuremberg - home to one of Germany's oldest and most distinguished universities: Friedrich-Alexander-University (FAU). We offer 39,000 students from around the world the ideal innovation-driven environment to kick-start their careers in Engineering, Business, Natural Sciences, Medicine, Law, and Humanities. As the most innovative university in Germany (ranking by Reuters in 2018), FAU offers over 70 Master's degree programmes. International students thrive at FAU, not least thanks to our broad range of degree programmes taught entirely in English in almost all disciplines, especially at the postgraduate level.

www.fau.eu


Foto: FAU

 

Study Social Science and Humanities in English in Berlin

At Bard College Berlin, students study humanities and social sciences, work closely with world-class professors, and take advantage of all Berlin has to offer.

Bard College Berlin (BCB) is a nonprofit liberal arts university accredited in Germany and the United States. BCB offers two Bachelor of Arts degrees: one in Economics, Politics, and Social Thought and one in Humanities the Arts, and Social Thought. Within these degrees, students specialize in fields like politics, economics, arts, ethics, or literature, in addition to taking courses in other disciplines that enrich and inform their specializations. Notably, all BCB students participate in the Core Curriculum, comprised of six courses taken over six semesters that examine major movements in intellectual history from Greek antiquity to Modernism.

With 270 students from over 60 countries, BCB's campus is highly international. Through ERASMUS, the Bard College network, and bilateral exchange partnerships, students have the option to study abroad in places like the United States, Italy, France, Brazil, Hong Kong, and more. The Civic Engagement program distinguishes Bard College Berlin for its commitment to real-world impact, while the robust Internship program ensures that students gain work experience in Berlin's vibrant nonprofit, startup, and arts scene. In the last five years, BCB graduates have gone on to pursue graduate studies at Cambridge University, UC Berkeley, and the University of Chicago, and to work in the fields of education, international relations, business development, and journalism.

Students interested in learning more about Bard College Berlin are invited to attend our forthcoming Open Days on April 6 and June 1. Meet current students, professors, and admissions staff, take a campus tour, participate in a sample seminar, and get a sense for academics and life at Bard College Berlin. To learn more, click here: Visit Us

 

Design Research MSc at Gropius´ Bauhaus in Dessau

The one-year MSc. program is conducted by Anhalt University of Applied Sciences and Bauhaus Dessau Foundation in cooperation with Humboldt Universität zu Berlin.
It is conceived as a preparatory step towards a doctoral study. It strives to integrate design and research, which are often perceived as separate disciplines.

The practical experience of design gained by participants in previous study semesters and in professional practice provides the basis for an approach to design now primarily based on research and analysis. The core of the MSc. Programme, communicated using different teaching methods with the participation of the three aforementioned partner institutions, relies on three thematic building blocks:

Design as research - analysis of the synthesising practices; design as projection - anticipation and intervention strategies; design in the world - impact and application.

The participants gain sound scientific knowledge and competencies on the basis of tasks that are both practice-orientated and forward-looking. The successfully completed MSc. programme includes entitlement to study for a doctorate.

Moreover, the programme fosters personal growth and as such paves the way for a meaningful level of social engagement. The MSc. programme COOP Design Research opens up professional perspectives in the fields of research and teaching, design and cultural studies and curatorial practice.

The programme is conducted at Gropius´ Bauhaus in Dessau. Some lectures take place at Humboldt Universität zu Berlin. Students apply with a letter of intent, referring thereby to one of the three thematic building blocks. The modules combine theory and practice and research-orientated and projective studies. The teaching formats combine and give equal weight to the formulation of analysis and experimentation, text and image, material and object.

www.coopdesignresearch.de


© DokuTeam / Sam Sanchez


Find your MBA, Master or Double Degree at the International Graduate Center in Bremen, one of the oldest publicly funded graduate schools in Germany
I
nternational Graduate Center (IGC)

The International Graduate Center (IGC), cares for future business leaders. We offer part-time and full-time graduate programs for students and young professionals around the world. With a rich network of partners in business and science we supply high quality education at a master's level. Our international and application-oriented degree programs prepare for leadership tasks and empower students to build successful careers.

As part of the University of Applied Sciences Bremen the IGC offers 2 different Master programs, 4 different MBA programs, of which many include the option for a Dual Degree. One of it should match your interest:

Masters

MBAs

For enquiries send an email to application@igc.hs-bremen.de


Hochschule Trier, Umwelt-Campus Birkenfeld

This interdisciplinary Bachelor program Germany's most sustainability-oriented university incorporates all aspects necessary to meet the demand of young students seeking a global perspective at the edge between business and technology.

In six semesters, students will study business and engineering through innovative learning concepts. Our focus on sustainability, green technologies, and a globally interrelated perspective provides future graduates with excellent key qualifications and enables them to master the challenges of our time.

Real-life business projects as well as training in organization, methods and communication skills complete our students' academic and personal profile. As a special benefit, German language and intercultural communication modules will pave the way for a possible professional life in Germany or German enterprises abroad.

Your excellent conditions:

 • No tuition fees in the high-quality German university system
 • Orientation week & buddy system
 • Small classes and direct contact to faculty and applied research
 • Study in the heart of Europe - in the dynamic triangle between Germany, France and the Low Countries

Key facts:

 • Final degree: Bachelor of Engineering (B.Eng.)
 • Course length: 6 semesters
 • Language of instruction: English
 • Beginning of the course: Each October

Costs per semester:

 • General Admissions Fee: 220 Euro

 

Study Physics, Mathematics, Meteorology or Nanotechnology in Hannover!
Leibniz University of Hannover, Faculty of Mathematics and Physics

The Faculty of Mathematics and Physics in Hannover offers high-level bachelor's and master's programmes in Physics, Mathematics, Meteorology and Nanotechnology!

The Faculty of Mathematics and Physics in Hannover is one of the top performers in this field in Germany. Our international master's programmes in Physics, Mathematics and Meteorology (taught in English or German), and the master's programme in Nanotechnology (taught in German) are world class and innovative, leading to great career prospects.

Study

Come and join our bachelor's and master's programmes in Physics, Mathematics, Meteorology and Nanotechnology!


Copyright: Faculty of Mathematics and Physics, LUH

Find out more about application, matriculation and conditions

Contact to study coordination: sgk@maphy.uni-hannover.de

 

MBA Internationale Betriebswirtschaftslehre -International Business Management Master of Business Administration (MBA/Certificate)
Hochschule für Wirtschaft und Gesellschaft Ludwigshafen (Ludwigshafen University of Business and Society)

We follow the approach of blended learning, a varied mix of self-study, virtual learning components and attendance phases. The graduates of the MBA distance learning course in International Business Management will have many long-range professional and career opportunities in the business areas of industry, commerce and services. During the first three semesters there are two weeks presence at the Ludwigshafen University of Business and Society or you can attend via Webinar from your own place!

This program of study teaches solid, real-world content and skills in the following areas: Marketing, Management, Scientific Work, Human Resources, Social Skills, Logistics, International competencies and required elective modules (law, sociology, managerial finance and macroeconomics). In the final semester, students research and write their Master`s thesis.

Admission requirements

 • A completed academic degree in economics with an average grade of 2.5 or better. If the average grade is lower than 2.5 - a motivational interview will be held
 • At least one year of professional experience after the first graduation
 • A certified verification of proficiency in English language at the level B2 according to the common European framework of reference for languages

Costs

 • € 2.250 per semester plus the student social fee each semester of approximately 130€
Eva Nefen Program manager
Ludwigshafen University of Business and Society
Tel.: + 49 621 5203159
eva.nefen@hwg-lu.de


Copyright: Group picture in Ludwigshafen University of Business and Society

 

Esslingen - In the heart of the German automotive and engineering industry

"The Esslingen MBA is an optimal complement to my academic background as a mechanical engineer."
-Bryan Morehouse, MBA 2015, Customer Solution Business Development Specialist

"The alumni network and the close link with the companies in the Neckar Valley provided many valuable insights into the newest developments."
-Fiona van Petegem, MBA 2016, Project Engineer

THE ESSLINGEN MBA: YOUR KEY TO SUCCESS

Our MBA is designed for bachelor graduates from STEM subjects with management ambitions. It enhances your technical skills with a wide range of managerial and cross-disciplinary knowledge from

 • operations & supply chain management,
 • marketing, strategy & leadership,
 • finance & business planning.

 

The close relationship of the Esslingen MBA to the industry enables you to apply the theory you learn in the classroom to real-life situations in industrial companies. Courses include lectures, workshops and team projects: hands-on learning activities include company visits and real case studies. In addition, you have the opportunity to specialize your choice of management area during your mandatory master's thesis in the industry. Personal coaching seminars assist you to hone your business etiquette.

Graduate School, Esslingen University of Applied Sciences
Flandernstrasse 101, 73732 Esslingen, Germany
mba@hs-esslingen.de
www.graduate-school.de/mba

 

Bonn Graduate School of Economics (BGSE)
Combined M.Sc. Economic Research /Doctoral Program - Call for Applicants - Scholarships available

The Bonn Graduate School of Economics (BGSE) offers a two-stage graduate program that combines demanding courses with early individual research in a supportive and intellectually demanding environment. Students finish the two-year course phase with a Master's degree specialized in economic research (M.Sc. Economic Research) and the three-year dissertation phase with a doctoral degree (Ph.D. equivalent).

Outstanding (top 10%) students holding a bachelor's or master's degree in economics or related fields (e.g. mathematics, statistics, business administration, accounting, and finance) are encouraged to apply for admission.

All BGSE activities are conducted in English. Grants are available. Students are provided with adequate office space. Our student body benefits from an excellent faculty and numerous collaborative research activities. BGSE alumni have excellent career prospects in academia and beyond.

Please visit the BGSE website for application requirements and information on the program
www.bgse.uni-bonn.de.

Applications have to be submitted online (www.bgse.uni-bonn.de) via our application portal, which will be open from January 2019.

The application deadline for the program starting in October is March 31, 2019. There is an early admission round for complete applications handed in before February 8, 2019.

Please visit our website www.bgse.uni-bonn.de for application requirements and information on the program. We are looking forward to receiving your application.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   

 

Goethe-Institut Deutsche Botschaft TestDaF Fernstudienzentrum
Impresszum © DAAD-Informationszentrum Budapest
DAAD Links
Gute Gründe für ein Studium in Deutschland
A DAAD nemzetközi honlapján megtanulhatja, hogy milyen okból éri meg Németországban továbbtanulni - és sok értékes információt talál a németországi továbbtanulás megtervezésére és elõkészítésére! A fenti link az oldal német nyelvû változatára vezet.
Good reasons for studying in
Germany

A DAAD nemzetközi honlapján megtanulhatja, hogy milyen okból éri meg Németországban továbbtanulni - és sok értékes információt talál a németországi továbbtanulás megtervezésére és elõkészítésére! Az itteni link az oldal angol nyelvû változatára vezet.