deutsch
magyar
Információs Központ
DAAD Magyarországon
Hírek
Továbbtanulás
Kutatás
Ösztöndíjak
Intézményi programok
Nyelvtanulás
Nyelvvizsgák
Volt ösztöndíjasok
Linkek
Rendezvények
GYIK
Letöltés
Kontakt
DAAD - Deutscher Akademischer Austauschdienst
DAAD - Deutscher Akademischer Austauschdienst
Home

Továbbtanulás Németországban

Sokszínûség és minõség

Németország a fiatal magyarok kedvelt célországa, akik mint hallgatók és leendõ tudósok a külföldi tudományos tapasztalatokat keresik. Egy kíváló és aktuális képzés, a személyes élettapasztalat haszna, a jobb nyelvismeret és a plusz pontok a további karrier számára - ezek azok az okok, amelyek a magyarokat a majdnem 400 német felsõoktatási intézmény egyikébe vezetik.

Egyetemek

A német egyetemek összekötik egymással a kutatást és az oktatást. Éppen ezért olyan érdekesek a hallgatók számára - akik egy széles tantárgyi spektrumból választhatnak A-tól Z-ig: afrikanisztikától zoológiáig - mint a doktoranduszok vagy fiatal tudósok részére, akik a kutatási tevékenységben világszínvonalon vehetnek részt.

Fõiskolák

A fõiskolákon (németül "Fachhochschule" vagy röviden FH) a középpontban mindig az oktatás és kutatás alkalmazása áll. Ez az intézménytípus is a legmagasabb akadémiai színvonalon nyújt képzést, de ez már egy erõs gyakorlati orientáltsággal kapcsolódik össze, így például a gyakorlat a gazdasági vagy ipari vállalatoknál rendszerint integrált alkotó eleme a fõiskolai tanulmányok menetének.

Végzettségek

Mind a német egyetemeken, mind a fõiskolákon az utóbbi években nagyon elterjedtek a nemzetközi beállítottságú "Bachelor" és "Master"- végzettségek, amelyeket jelenleg Magyarországon is bevezetik. Így fennáll az a vonzó lehetõség, hogy a két szintbõl az egyiket a saját országban, a másikat pedig Németországban szerezze meg a hallgató, tehát pl. egy magyar Bachelor után német Master-t. Fõleg a Master szinten kínálnak egyre több angol nyelvû képzéseket a német felsõoktatási intézmények.

Útak a németországi felsõoktatási intézményekbe

A németországi egyetemek és más felsõoktatási intézmények a külföldi hallgatókat és kutatókat szívesen várják, akár egy rövid tartózkodásra, akár egy teljes tanulmányra. Egyesek egy vagy két szemeszterre érkeznek egy csereprogram keretében, mások egy másoddiplomás képzésre, hogy a magyar végzettségüket egy vagy két éven belül német diplomává egészítsék ki. Egyesek rögtön a magyar érettségi után jönnek, hogy teljes tanulmányokat végezzenek Németországban, vagy egy német-magyar kettõs képzésben vesznek részt. Sok út vezet tehát Németországba és biztosan van egy megfelelõ az Ön számára is!

További információ

Ami Önnek, mint magyar érdeklõdõnek, még érdemes tudnia a németországi továbbtanulásról, azt megtalálja abban a brosúrában, amelyet itt lent letölthet. Azon kívül érdemes megnézni a jobb oldalon bemutatott DAAD-s honlapot, valamint a "Hasznos linkek" alatt található weboldalokat meglátogatni!

Változás a magyar érettségi bizonyítványok német felvételi eljárásban történõ elfogadásával kapcsolatban:

 • 2017 októberétõl a németországi felsõoktatásba való bekerüléshez, magyar diákok számára, a korábbi két emelt szintû érettségi helyett, elegendõ egy emelt szintû érettségi vizsga megléte. (kivételt képeznek az új szabályozás alól az orvosi, fogorvosi, gyógyszerész és állatorvosi szakok): A sikeres németországi egyetemi felvételi feltétele, hogy a felvételizõ az öt kötelezõ érettségi tantárgy közül (matematika, magyar, történelem, idegennyelv, választott tantárgy) legalább egy tárgyból emelt szintû érettségit tegyen. Az emelt szintû vizsgatárgynak azonosnak kell lennie a kiválasztott felsõoktatási szak által elõírt, emelt szinten teljesítendõ vizsgatárggyal. (lásd lejjebb)
 • Az orvosi, fogorvosi, gyógyszerészi, valamint állatorvosi szakok esetében a felvételizõknek az öt kötelezõ érettségi tárgyból (matematika, magyar, történelem, idegennyelv, választott tantárgy) továbbra is kettõt kell emelt szinten teljesíteniük. Az emelt szintû vizsgatárgynak azonosnak kell lennie a kiválasztott felsõoktatási szak által elõírt, emelt szinten teljesítendõ vizsgatárggyal.

 • Az alábbiakban az egyes szakok által elõírt emelt szintû érettségi tárgyak listáját közöljük:
 • Mûszaki és Természettudományok: egy emelt szintû érettségi egy matematikai-természettudományos, vagy mûszaki tárgyból
 • Gazdaságtudományok: emelt szintû érettségi matematikából
 • Bölcsészet-, jogi- és társadalomtudományok: emelt szintû érettségi egy idegennyelvbõl
 • Orvosi, fogorvosi, gyógyszerész szakok: két emelt szintû érettségi biológia és fizika, vagy biológia és kémia tárgyakból
 • Állatorvosi szak: két emelt szintû érettségi biológia és kémia tárgyakból

Az elõzetes érettségi eljárás keretében, vagy utólag letett érettségi vizsgák az eljárás során egyenértékûként elfogadhatók.

A fenti adatok tájékoztató jellegûek. Mivel a felvételi követelmények egyes felsõoktatási intézményeknél eltérhetnek a fent megadott adatoktól, kérjük a felvételi követelményekrõl minden esetben tájékozódjanak a kiválasztott intézményeknél is!

További információ a magyar érettségi bizonyítványok németországi elfogadásáról: http://anabin.kmk.org/no_cache/filter/schulabschluesse-mit-hochschulzugang.html#land_gewaehlt

Brosúra részletes információkkal a németországi továbbtanulásról: felsõoktatás, jelentkezés, tanulmányok finanszírozása, lakáskeresés és további információk.

Továbbtanulás Németországban –Tájékoztató magyaroknak: PDF (2,59 MB)

 

Német felsõoktatási intézmények ajánlatai (fizetett hirdetések)

A hirdetések megjelentetése a DAAD bonni központjának üzleti ajánlata a német felsõoktatási intézmények felé, és nem tükrözi a DAAD értékelését.
A hirdetés tartalmáért a hirdetõ intézmény felel. A hirdetések idõrendi sorrendben jelennek meg (a megjelenés dátuma alapján).

Bonn Graduate School of Economics (BGSE)
Combined M.Sc. Economic Research /Doctoral Program - Call for Applicants - Scholarships available

The Bonn Graduate School of Economics (BGSE) offers a two-stage graduate program that combines demanding courses with early individual research in a supportive and intellectually demanding environment. Students finish the two-year course phase with a Master's degree specialized in economic research (M.Sc. Economic Research) and the three-year dissertation phase with a doctoral degree (Ph.D. equivalent).

Outstanding (top 10%) students holding a bachelor's or master's degree in economics or related fields (e.g. mathematics, statistics, business administration, accounting, and finance) are encouraged to apply for admission.

All BGSE activities are conducted in English. Grants are available. Students are provided with adequate office space. Our student body benefits from an excellent faculty and numerous collaborative research activities. BGSE alumni have excellent career prospects in academia and beyond.

Please visit the BGSE website for application requirements and information on the program
www.bgse.uni-bonn.de.

Applications have to be submitted online (www.bgse.uni-bonn.de) via our application portal, which will be open from January 2019.

The application deadline for the program starting in October is March 31, 2019. There is an early admission round for complete applications handed in before February 8, 2019.

Please visit our website www.bgse.uni-bonn.de for application requirements and information on the program. We are looking forward to receiving your application.

 

MBA and International Master's Programmes

Study management in English. Improve your leadership skills. Gain digital know-how. Become part of an international student body. Experience our renowned worldwide partner universities. Benefit from many corporate activities, valuable career consultation and coaching. Discover Berlin - Germany's startup hub,
low cost of living, culturally rich and colourful.

Berlin MBA

 • Specialize in: International Management, Entrepreneurship & Innovation, Digital Business Leadership, International Finance and Mergers & Acquisitions, Consulting and Supply Chain Management, Doing Business in Asia, Doing Business in the USA, Doing Business in the UK etc.
 • Exchange with e.g. USA (San Diego State University, Wichita State University), Asia (Hong Kong Baptist University), Europe (WSB University Poznañ/Poland, University of Hertfordshire/UK)
 • Full-time (15 months), part-time available (24 months, if comply with visa regulations)

M.Sc. International Business Management

 • Specialize in: International Management or Digital Business Management and Leadership
 • Partner universities e.g. Kingston University London, Symbiosis International University Pune/India
 • Full-time (15 months)

M.A. Chinese-European Economics and Business Studies

 • Study in Germany and China at our partner institution Southwestern University of Finance and Economics (SWUFE) in Chengdu
 • Double degree with SWUFE available
 • German/Chinese language programmes
 • Full-time (24 months)

 

 

B.Sc. Mechanical Engineering International at Carl Benz School of Engineering!

The Carl Benz School of Engineering (CBS) - the Mechanical Engineering College of the Karlsruhe Institute of Technology (KIT) - offers high school graduates the unique opportunity to study internationally renowned German engineering in English. The three-year bachelor program (B.Sc.) aims to prepare future engineers for a successful career in the field of mechanical engineering.

What's unique? KIT is ranked #1 in mechanical engineering amongst all German universities and achieves numerous top placements every year. For this reason CBS does not only offer high-quality lectures by excellent professors of the KIT. All students receive an individualized all-in-one service package including career support, additional training and study guidance in order to develop their professional profile. Students also benefit from small classes, a strong industry network and a truly international atmosphere.Carl Benz School moreover offers secure on-campus housing in the city centre.

Basic criteria for admission are excellent grades in mathematics and physics as well as English proficiency. Recommended High School degrees are International Baccalaureate, A-Level or Abitur

Application Deadline: April 30, 2019
Location: Karlsruhe, Germany
Teaching Language: English

We are looking forward to your application!
Find more information here: http://www.carlbenzschool.kit.edu/bachelorprogrammechanicalengineering.php


Copyright: International Department des Karlsruher Insituts für Technologie gGmbH

 

International Master in Project Management & Data Science (MPMD)

Modern industry developments require staff with the ability to manage high-level projects and the capacity to analyse and interpret big data. The master programme MPMD equips you with this skill set:

 • 2 year programme taught in English / no German required
 • Balance of Project Management and Data Analysis skills
 • Interactive, practice-oriented teaching, cooperations with world-leading companies included
 • "All-round Care Package"
 • Programme starts October 2019
 • Tuition fee: 16,000 EUR for 2 year programme
 • Application period: November 1, 2018 to February 28, 2019
  After the application period is closed, places can only be allocated according to availability.

HTW Berlin graduates are repeatedly ranked among the best by the personnel managers of the largest German companies. The university is based in one of the most interesting cities in the world and actively contributes to its dynamics. The city is home to people from 195 different cultures and countries giving it a unique and diverse profile

For application instructions and further information
please visit our website at http://mpmd.htw-berlin.de/
or contact our programme office admission-mpmd@htw-berlin.de
We are looking forward to hear from you!

 

 

Esslingen - In the heart of the German automotive and engineering industry

"The Esslingen MBA is an optimal complement to my academic background as a mechanical engineer."
-Bryan Morehouse, MBA 2015, Customer Solution Business Development Specialist

"The alumni network and the close link with the companies in the Neckar Valley provided many valuable insights into the newest developments."
-Fiona van Petegem, MBA 2016, Project Engineer

THE ESSLINGEN MBA: YOUR KEY TO SUCCESS

Our MBA is designed for bachelor graduates from STEM subjects with management ambitions. It enhances your technical skills with a wide range of managerial and cross-disciplinary knowledge from

 • operations & supply chain management,
 • marketing, strategy & leadership,
 • finance & business planning.

 

The close relationship of the Esslingen MBA to the industry enables you to apply the theory you learn in the classroom to real-life situations in industrial companies. Courses include lectures, workshops and team projects: hands-on learning activities include company visits and real case studies. In addition, you have the opportunity to specialize your choice of management area during your mandatory master's thesis in the industry. Personal coaching seminars assist you to hone your business etiquette.

Graduate School, Esslingen University of Applied Sciences
Flandernstrasse 101, 73732 Esslingen, Germany
mba@hs-esslingen.de
www.graduate-school.de/mba

 

KatHO NRW Münster

The Catholic University of Applied Sciences in Münster (KatHO NRW) is specialized in social sciences with degree programmes in social work, special education, social management, supervision and counselling.

With its about 900 students KatHO NRW Münster is not too big, thus you can quickly make friends and feel at home. A new building with a state-of-the-art lecture hall and several seminar rooms offer perfect study conditions.

Our international programme
As an international student you will learn alongside with our local students and be part of our small family campus. The study programme helps you to gain knowledge, skills and experiences in international social work - in theory as well as in practical training. Courses in 2019 are for example "Child welfare and child protection in international comparison", "Social skills for transcultural Social Work" or "Domestic violence".
Within the programme, you can obtain up to 30 ECTS. The seminar is held in English.

Student life in Münster

Our campus is located right in the city center of Münster which is a city full of life and young people. It is vital, international and characterised by its many students - you'll experience a real "feel-good atmosphere". Highlights are different festivities around the harbor, the old town center and a variety of museums, theaters and concert halls.

Apply until November 30th 2018 for courses starting in spring 2019. Find more information on: http://www.study-social-work-muenster.de

Contact and information:
Regine Müller and Melanie Schlüter
incoming@katho-nrw.de
Tel.: +49 (0)2 51 / 4 17 67 - 64 / 71
Tel.: +49 (0)2 21 7757 404

 

 

Karlsruhe School of Optics & Photonics | Graduate School of the Karlsruhe Institute of Technology (KIT)


Light Up Your Life! Study Optics & Photonics! The Karlsruhe School of Optics & Photonics (KSOP), graduate school at the Karlsruhe Institute of Technology in Germany, provides both multidisciplinary Master and Doctorate Programs in English. The educational concept is designed to qualify students with a background in Electrical Engineering, Physics, Computer Science, Mechanical Engineering or Biology for accelerated careers at world leading academic institutions and in high-technology industries. Students benefit from cooperations with the Optics industry. Partnerships with global corporations such as ZEISS and Polytec,as well as with small and medium-sized enterprises facilitate their first career steps for those who are heading towards the industry. On top KSOP provides its students with additional career training, networking events, free language courses and state of the art labs.

To ensure that KSOP attracts only the very best international students regardless of financial circumstance, the institution also offers financial assistance and support. Outstanding candidates can receive fully funded or partial scholarships. By now, more than 700 Master and Ph.D. students and alumni from 40 different countries are part of KSOP. Our alumni now work as application engineers, software developer or in the field of quality management, international project management, optical design or R&D.

Apply until April 30 for the intake of 2019!

Contact and information: Miriam Sonnenbichler, M.Sc. Program Manager, miriam.sonnenbichler@kit.de

www.ksop.kit.edu


 

 

Welcome to one of the most innovative universities in Europe

At the heart of Europe lies the metropolitan region of Nuremberg - home to one of Germany's oldest and most distinguished universities: Friedrich-Alexander-University (FAU). We offer 40,000 students from around the world the ideal innovation-driven environment to kick-start their careers in Engineering, Business, Natural Sciences, Medicine, Law, and the Humanities.

Take advantage of our strong partnerships with top global companies and research organisations including Siemens, Audi, Adidas, the Max Planck Society, the Fraunhofer Society, and the Helmholtz Association of German Research Centres.

At FAU, you will not amass huge student debts: under Germany's education system no tuition fees are charged in most courses. You don't have to pay to receive an excellent education!

Research is a key strength of FAU. In many fields, our university counts among the major global players in higher education with connections to more than 500 universities worldwide. This strength feeds directly into your education because research and teaching at FAU are intertwined, bringing the latest breakthroughs and insights straight into the classroom.

International students thrive at FAU, not least thanks to our broad range of degree programmes taught entirely in English especially at the postgraduate level. You will join a young, bustling community fluent in English and open to cultural exchange, so it's easy to settle in. If you wish to improve your German or English, look no further than FAU's free language courses!

Visit our website and learn more about Germany's most innovative university: www.fau.eu.

FAU - the perfect place for you to kick-start your career!

Fotos: David Hartfiel

 

ESB Business School. Truly international.

Study in Germany, Europe's strongest and most dynamic economy, and you will find a truly international business school: ESB Business School in Reutlingen. We are located in Baden-Wuerttemberg - a prosperous region that is home to many global companies. Our students have access to a network of renowned partner companies, giving our degree programmes real practical relevance. More than 100 partner universities all over the world, students from 80 nations on the ESB campus and international double degree programmes ensure the worldwide employability of our graduates. ESB Business School is part of public, state-funded Reutlingen University and offers a range of top-ranked programmes in business management and business engineering in German and/or English.

Bachelor programmes:

 • International Business (English)
 • International Management Double Degree (German, plus language of partner university)
 • International Operations and Logistics Management (English and German)
 • Production Management (German and English 70:30)

Master programmes:

 • European Management Studies (German, French and English 40:40:20)
 • International Accounting, Controlling and Taxation (German and English 80:20)
 • International Business Development (German and English 70:30)
 • International Management (English)
 • Operations Management (German and English)
 • Digital Industrial Management and Engineering (German and English)
 • International Retail Management (German and English 80:20)
 • Strategic Sales Management - part time (German)
 • Consulting and Business Analytics - part time (German)

MBA programmes:

 • International Management full-time (English)
 • International Management part-time (German and English 70:30)
 • International Management for officers (German and English)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   

 

Goethe-Institut Deutsche Botschaft TestDaF Fernstudienzentrum
Impresszum © DAAD-Informationszentrum Budapest
DAAD Links
Gute Gründe für ein Studium in Deutschland
A DAAD nemzetközi honlapján megtanulhatja, hogy milyen okból éri meg Németországban továbbtanulni - és sok értékes információt talál a németországi továbbtanulás megtervezésére és elõkészítésére! A fenti link az oldal német nyelvû változatára vezet.
Good reasons for studying in
Germany

A DAAD nemzetközi honlapján megtanulhatja, hogy milyen okból éri meg Németországban továbbtanulni - és sok értékes információt talál a németországi továbbtanulás megtervezésére és elõkészítésére! Az itteni link az oldal angol nyelvû változatára vezet.