deutsch
magyar
Információs Központ
DAAD Magyarországon
Hírek
Továbbtanulás
Kutatás
Ösztöndíjak
Intézményi programok
Nyelvtanulás
Nyelvvizsgák
Volt ösztöndíjasok
Linkek
Rendezvények
GYIK
Letöltés
Kontakt
DAAD - Deutscher Akademischer Austauschdienst
DAAD - Deutscher Akademischer Austauschdienst
Home

Továbbtanulás Németországban

Hogyan találhatom meg a számomra legmegfelelõbb szakot?
Most, hogy alapjaiban megismerted a német felsõoktatási rendszert, itt az ideje, hogy kiválaszd, melyik intézmény és szak lesz számodra a legmegfelelõbb. Ha még nem vagy biztos benne, hogy milyen szakon szeretnél továbbtanulni, akkor az alábbi honlapok segítséget nyújthatnak a döntésben:
- www.hochschulkompass.de/studium-interessentest.html - 15 perces teszt, amely felméri, hogy milyen szakok illenek legjobban a kitöltõ képességeihez.
- www.self-assessment.tu9.de - Egy teszt, amely a mûszaki képzés iránt érdeklõdõknek segít a megfelelõ szak kiválasztásában.
- www.studienwahl.de - Részletes információt ad a különbözõ szakokról és szakmai kilátásokról.

Ha már kitaláltad, hogy milyen szakon szeretnél továbbtanulni, el kell döntened, hogy melyik felsõoktatási intézménybe szeretnél továbbtanulni. Választáskor érdemes figyelembe venni, hogy kis, vagy nagyvárosban, modern, vagy nagy múltú intézményben képzeled el a tanulmányaidat. Mivel a megélhetési költségek városonként eltérõek lehetnek, érdemes ezt a szempontot is figyelembe venni az egyetem, vagy fõiskola kiválasztáskor. Az alábbi linkek is segítségedre lehetnek a döntésben:
- https://www.study-in-germany.de/ - A Németországban továbbtanulni vágyó külföldiek kalauza. Hasznos tippeken kívül adatbázisuk tartalmazza az összes Németországban indított felsõoktatási képzést, keresõ funkciójának köszönhetõen pedig szûkítheted a találatokat az oktatás helyszíne, oktatási nyelv, vagy éppen tudományterület szerint.
- www.universityranking.de - A német felsõoktatási intézmények rangsora.

Sokszínûség és minõség

Legyen szó fõiskolai, egyetemi, vagy éppen doktori tanulmányokról, a német felsõoktatási intézmények világszerte kiváló hírnévvel és magas elismertséggel rendelkeznek, valamint számos kutatási területen a világ élvonalába tartoznak. Így aztán nem csoda, hogy Németország a külföldi hallgatók körében is nagyon népszerû célország: Jelenleg mintegy 320.000 nemzetközi hallgató tanul Németországban, vagyis a német felsõoktatásban tanulók 11,9%-a külföldrõl érkezett. Így, ha magyar hallgatóként Németországban szeretnél továbbtanulni, biztosan nem leszel egyedül.

Németországban jelenleg 426 államilag elismert felsõoktatási intézmény mûködik, amelyek összesen több mint 18.650 különbözõ szakot indítanak, 170 különbözõ településen. A felsõoktatási intézményeket három kategóriába sorolhatjuk: Egyetem (Universität); Fõiskola (Fachhochschule); Képzõ- Film- és Zenemûvészeti Fõiskola (Kunst-, Film-, Musikhochschule)

Egyetemek

Az egyetemi képzések az elméleti oktatásra és a tudományos munkára helyezik a hangsúlyt. Bár a legtöbb egyetem egyszerre több különbözõ tudományterületen kínál képzéseket, vannak olyan intézmények is, amelyek egy-egy területre specializálódtak. Ilyenek például az orvosi, mûszaki, vagy éppen pedagógiai képzéseket nyújtó egyetemek. Ha az alap- és mesterképzés elvégzése után doktorálni szeretnél, mindenképp az egyetemi képzést válaszd!

Fõiskolák

Amennyiben kifejezetten gyakorlatorientált képzést keresel, akkor érdemes szemügyre venned a fõiskolák képzési kínálatát. Ezekben az intézményekben az elméleti képzés mellett nagy hangsúlyt kap a gyakorlati oktatás is, így a szakmai gyakorlat is az órarend részét képezi. A fõiskolák egy része duális képzéseket is indít, amelyek lényege, hogy a hallgatók tanulmányaik mellett folyamatosan dolgoznak egy, a tanulmányi területükhöz kapcsolódó külsõ cégnél, amelyért fizetést is kapnak.

Végzettségek

A német felsõoktatási intézményekben az alábbi végzettségek megszerzésére van lehetõség:
Alapképzés (Bachelor): A felsõoktatási képzések belépõszintje az alapképzés, amely általában 3, ritkábban 4 évig tart. Az alapképzésben szerzett fokozat egyrészt feljogosít a diplomában megjelölt végzettséggel összefüggõ munkakörök betöltésére, másrészt feljogosít a tanulmányok folytatására mesterképzésen.
Mesterképzés (Master): Az általában 2, ritkábban 1 éves mesterképzés felvételi feltétele, hogy a pályázó már rendelkezzen egy az adott szakterülethez kapcsolódó alapképzéses diplomával. Az egyetemi mesterképzésen szerzett fokozat feltétele a doktori tanulmányok megkezdésének.
Államvizsga (Staatsexamen): Egyes képzések (pl. tanári, jogi, orvosi tudományterület) nem tagozódnak alap- és mesterképzésre, hanem államvizsgás rendszerben mûködnek. Ezt azt jelenti, hogy ezeknek a szakok nem az egyetem, hanem az adott tartomány felügyelete alá tartoznak, a vizsgarendet is õk szabják meg. Az elsõ államvizsga megszerzését általában egy gyakorlati idõszak követi, amelynek teljesítése után a hallgató megkezdheti a második államvizsgára felkészítõ képzést.
Doktori képzés (Promotion): A tudományos pályára készülõ hallgatók tanulmányaikat a mesterképzés, vagy második államvizsga után doktori képzéssel folytathatják, melynek célja a doktori fokozat megszerzése az adott tudományterületen.

További információ

Magyar érdeklõdõknek ajánljuk a "Továbbtanulás Németországban" c. kétnyelvû brosúránkat, amelybõl hasznos információkat gyûjhetnek a németországi felvételirõl és a tanulmányok megkezdésérõl. A DAAD budapesti központja számos információs anyagot kínál az érdeklõdõknek, továbbá a fogadóórák keretében személyes tájékozódásra is van lehetõség.

Változás a magyar érettségi bizonyítványok német felvételi eljárásban történõ elfogadásával kapcsolatban:

 • 2017 októberétõl a németországi felsõoktatásba való bekerüléshez, magyar diákok számára, a korábbi két emelt szintû érettségi helyett, elegendõ egy emelt szintû érettségi vizsga megléte. (kivételt képeznek az új szabályozás alól az orvosi, fogorvosi, gyógyszerész és állatorvosi szakok): A sikeres németországi egyetemi felvételi feltétele, hogy a felvételizõ az öt kötelezõ érettségi tantárgy közül (matematika, magyar, történelem, idegennyelv, választott tantárgy) legalább egy tárgyból emelt szintû érettségit tegyen. Az emelt szintû vizsgatárgynak azonosnak kell lennie a kiválasztott felsõoktatási szak által elõírt, emelt szinten teljesítendõ vizsgatárggyal. (lásd lejjebb)
 • Az orvosi, fogorvosi, gyógyszerészi, valamint állatorvosi szakok esetében a felvételizõknek az öt kötelezõ érettségi tárgyból (matematika, magyar, történelem, idegennyelv, választott tantárgy) továbbra is kettõt kell emelt szinten teljesíteniük. Az emelt szintû vizsgatárgynak azonosnak kell lennie a kiválasztott felsõoktatási szak által elõírt, emelt szinten teljesítendõ vizsgatárggyal.

 • Az alábbiakban az egyes szakok által elõírt emelt szintû érettségi tárgyak listáját közöljük:
 • Mûszaki és Természettudományok: egy emelt szintû érettségi egy matematikai-természettudományos, vagy mûszaki tárgyból
 • Gazdaságtudományok: emelt szintû érettségi matematikából
 • Bölcsészet-, jogi- és társadalomtudományok: emelt szintû érettségi egy idegennyelvbõl
 • Orvosi, fogorvosi, gyógyszerész szakok: két emelt szintû érettségi biológia és fizika, vagy biológia és kémia tárgyakból
 • Állatorvosi szak: két emelt szintû érettségi biológia és kémia tárgyakból

Az elõzetes érettségi eljárás keretében, vagy utólag letett érettségi vizsgák az eljárás során egyenértékûként elfogadhatók.

A fenti adatok tájékoztató jellegûek. Mivel a felvételi követelmények egyes felsõoktatási intézményeknél eltérhetnek a fent megadott adatoktól, kérjük a felvételi követelményekrõl minden esetben tájékozódjanak a kiválasztott intézményeknél is!

További információ a magyar érettségi bizonyítványok németországi elfogadásáról: http://anabin.kmk.org/no_cache/filter/schulabschluesse-mit-hochschulzugang.html#land_gewaehlt

Brosúra részletes információkkal a németországi továbbtanulásról: felsõoktatás, jelentkezés, tanulmányok finanszírozása, lakáskeresés és további információk.

Továbbtanulás Németországban –Tájékoztató magyaroknak: PDF (2,59 MB)

 

Német felsõoktatási intézmények ajánlatai (fizetett hirdetések)

A hirdetések megjelentetése a DAAD bonni központjának üzleti ajánlata a német felsõoktatási intézmények felé, és nem tükrözi a DAAD értékelését.
A hirdetés tartalmáért a hirdetõ intézmény felel. A hirdetések idõrendi sorrendben jelennek meg (a megjelenés dátuma alapján).

Welcome to Berlin - MBA & International Master's Programmes

Study management in English. Improve your leadership skills. Gain digital know-how. Become part of an international student body. Experience our renowned worldwide partner universities. Benefit from many corporate activities, valuable career consultation and coaching. Discover Berlin - Germany's startup hub,
low cost of living, culturally rich and colourful.

Berlin MBA
- Specialize in: International Management, Entrepreneurship & Innovation, Digital Business Leadership, International Finance and Mergers & Acquisitions, Consulting and Supply Chain Management, Doing Business in Asia, Doing Business in the USA, Doing Business in the UK etc.
- Exchange with e.g. USA (San Diego State University, Wichita State University), Asia (Hong Kong Baptist University), Europe (WSB University Poznañ/Poland, University of Hertfordshire/UK)
- Full-time (15 months), part-time available (24 months, if comply with visa regulations)

M.Sc. International Business Management
- Specialize in: International Management or Digital Business Management and Leadership
- Partner universities e.g. Kingston University London, Symbiosis International University Pune/India
- Full-time (15 months)

M.A. Chinese-European Economics and Business Studies
- Study in Germany and China at our partner institution Southwestern University of Finance and Economics (SWUFE) in Chengdu
- Double degree with SWUFE available
- German/Chinese language programmes
- Full-time (24 months)


Get in touch and give your career a new drive:
https://www.berlin-professional-school.de/en/master/full-time-studies/mba-and-master-programmes-at-the-bps/?ADMCMD_cooluri=1

 

Study programme "International Business, BSc" at Hochschule Bonn-Rhein-Sieg University of Applied Sciences in Germany

The study programme will develop the understanding of international business in a globalized world. Based on the latest theoretical concepts of business administration the study programme equips students with the key business skills to work successfully in an international business environment.
The study programme will be offered at the Campus in Rheinbach and Sankt Augustin, alternating by each semester. Learning of a second foreign language is compulsory. It includes a flexible mobility window up to three semesters for internships and/or study abroad semesters.
The admission requirements are as follows:
o Entrance qualification for a University of Applied Sciences (Fachhochschule);
o Entrance qualification for university;
o Entrance qualification acknowledged as equivalent by the competent authorities.

International students must show proficiency in English: at least B2+ level according to the Common European Framework of References for Languages. Proficiency in German is not required.

Application deadline is 15th July for the following winter semester.

Contact:

Programme Director
Prof. Dr. Andreas Wiesehahn
Grantham-Allee 20
53757 Sankt Augustin
Germany
Tel.: +49 2241 865 111
andreas.wiesehahn@h-brs.de

Further information about the study programme can be found on the websites of the university:
https://www.h-brs.de/en/prospective-students
https://www.h-brs.de/en/wiwi/study/bachelor/international-business
Please contact our Registrar's Office in case of questions regarding the application process: studierendensekretariat@h-brs.de


Model photos: Syda Productions - colourbox.de

Goethe Goes Global ScholarshipDo you hold an excellent bachelor's degree from a university outside of Germany?
Do you have a particular interest in research?

If so, you are eligible for Goethe University's Goethe Goes Global Scholarship, which is now open for 75 of our master's programmes.

Goethe University aims to provide its scholars with:

 • A monthly award of 1,000 € for up to two years
 • Support and orientation by an experienced master's student buddy
 • Access to seminars focusing on professional skills from our Graduate Academy GRADE
 • Access to an innovative research environment and networks that connect you with fellow scholars and other advanced researchers
 • Career support through Goethe University's Research Support Office

Some master's programmes are interconnected with research units, to one of which you may apply. If you are accepted, you may receive benefits such as an internship in the chosen research unit. Learn more about this option and the application process on our website: www.uni-frankfurt.de/masterstip. We look forward to your application!

The Goethe Goes Global Scholarship is generously funded by the Johanna-Quandt-Foundation. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   

 

Goethe-Institut Deutsche Botschaft TestDaF Fernstudienzentrum
Impresszum © DAAD-Informationszentrum Budapest
DAAD Links
Gute Gründe für ein Studium in Deutschland
A DAAD nemzetközi honlapján megtanulhatja, hogy milyen okból éri meg Németországban továbbtanulni - és sok értékes információt talál a németországi továbbtanulás megtervezésére és elõkészítésére! A fenti link az oldal német nyelvû változatára vezet.
Good reasons for studying in
Germany

A DAAD nemzetközi honlapján megtanulhatja, hogy milyen okból éri meg Németországban továbbtanulni - és sok értékes információt talál a németországi továbbtanulás megtervezésére és elõkészítésére! Az itteni link az oldal angol nyelvû változatára vezet.