deutsch
magyar
Információs Központ
DAAD Magyarországon
Hírek
Továbbtanulás
Kutatás
Ösztöndíjak
Intézményi programok
Nyelvtanulás
Nyelvvizsgák
Volt ösztöndíjasok
Linkek
Rendezvények
GYIK
Letöltés
Kontakt
DAAD - Deutscher Akademischer Austauschdienst
DAAD - Deutscher Akademischer Austauschdienst
Home

Továbbtanulás Németországban

Sokszínûség és minõség

Németország a fiatal magyarok kedvelt célországa, akik mint hallgatók és leendõ tudósok a külföldi tudományos tapasztalatokat keresik. Egy kíváló és aktuális képzés, a személyes élettapasztalat haszna, a jobb nyelvismeret és a plusz pontok a további karrier számára - ezek azok az okok, amelyek a magyarokat a majdnem 400 német felsõoktatási intézmény egyikébe vezetik.

Egyetemek

A német egyetemek összekötik egymással a kutatást és az oktatást. Éppen ezért olyan érdekesek a hallgatók számára - akik egy széles tantárgyi spektrumból választhatnak A-tól Z-ig: afrikanisztikától zoológiáig - mint a doktoranduszok vagy fiatal tudósok részére, akik a kutatási tevékenységben világszínvonalon vehetnek részt.

Fõiskolák

A fõiskolákon (németül "Fachhochschule" vagy röviden FH) a középpontban mindig az oktatás és kutatás alkalmazása áll. Ez az intézménytípus is a legmagasabb akadémiai színvonalon nyújt képzést, de ez már egy erõs gyakorlati orientáltsággal kapcsolódik össze, így például a gyakorlat a gazdasági vagy ipari vállalatoknál rendszerint integrált alkotó eleme a fõiskolai tanulmányok menetének.

Végzettségek

Mind a német egyetemeken, mind a fõiskolákon az utóbbi években nagyon elterjedtek a nemzetközi beállítottságú "Bachelor" és "Master"- végzettségek, amelyeket jelenleg Magyarországon is bevezetik. Így fennáll az a vonzó lehetõség, hogy a két szintbõl az egyiket a saját országban, a másikat pedig Németországban szerezze meg a hallgató, tehát pl. egy magyar Bachelor után német Master-t. Fõleg a Master szinten kínálnak egyre több angol nyelvû képzéseket a német felsõoktatási intézmények.

Útak a németországi felsõoktatási intézményekbe

A németországi egyetemek és más felsõoktatási intézmények a külföldi hallgatókat és kutatókat szívesen várják, akár egy rövid tartózkodásra, akár egy teljes tanulmányra. Egyesek egy vagy két szemeszterre érkeznek egy csereprogram keretében, mások egy másoddiplomás képzésre, hogy a magyar végzettségüket egy vagy két éven belül német diplomává egészítsék ki. Egyesek rögtön a magyar érettségi után jönnek, hogy teljes tanulmányokat végezzenek Németországban, vagy egy német-magyar kettõs képzésben vesznek részt. Sok út vezet tehát Németországba és biztosan van egy megfelelõ az Ön számára is!

További információ

Ami Önnek, mint magyar érdeklõdõnek, még érdemes tudnia a németországi továbbtanulásról, azt megtalálja abban a brosúrában, amelyet itt lent letölthet. Azon kívül érdemes megnézni a jobb oldalon bemutatott DAAD-s honlapot, valamint a "Hasznos linkek" alatt található weboldalokat meglátogatni!

Változás a magyar érettségi bizonyítványok német felvételi eljárásban történõ elfogadásával kapcsolatban:

 • 2017 októberétõl a németországi felsõoktatásba való bekerüléshez, magyar diákok számára, a korábbi két emelt szintû érettségi helyett, elegendõ egy emelt szintû érettségi vizsga megléte. (kivételt képeznek az új szabályozás alól az orvosi, fogorvosi, gyógyszerész és állatorvosi szakok): A sikeres németországi egyetemi felvételi feltétele, hogy a felvételizõ az öt kötelezõ érettségi tantárgy közül (matematika, magyar, történelem, idegennyelv, választott tantárgy) legalább egy tárgyból emelt szintû érettségit tegyen. Az emelt szintû vizsgatárgynak azonosnak kell lennie a kiválasztott felsõoktatási szak által elõírt, emelt szinten teljesítendõ vizsgatárggyal. (lásd lejjebb)
 • Az orvosi, fogorvosi, gyógyszerészi, valamint állatorvosi szakok esetében a felvételizõknek az öt kötelezõ érettségi tárgyból (matematika, magyar, történelem, idegennyelv, választott tantárgy) továbbra is kettõt kell emelt szinten teljesíteniük. Az emelt szintû vizsgatárgynak azonosnak kell lennie a kiválasztott felsõoktatási szak által elõírt, emelt szinten teljesítendõ vizsgatárggyal.

 • Az alábbiakban az egyes szakok által elõírt emelt szintû érettségi tárgyak listáját közöljük:
 • Mûszaki és Természettudományok: egy emelt szintû érettségi egy matematikai-természettudományos, vagy mûszaki tárgyból
 • Gazdaságtudományok: emelt szintû érettségi matematikából
 • Bölcsészet-, jogi- és társadalomtudományok: emelt szintû érettségi egy idegennyelvbõl
 • Orvosi, fogorvosi, gyógyszerész szakok: két emelt szintû érettségi biológia és fizika, vagy biológia és kémia tárgyakból
 • Állatorvosi szak: két emelt szintû érettségi biológia és kémia tárgyakból

Az elõzetes érettségi eljárás keretében, vagy utólag letett érettségi vizsgák az eljárás során egyenértékûként elfogadhatók.

A fenti adatok tájékoztató jellegûek. Mivel a felvételi követelmények egyes felsõoktatási intézményeknél eltérhetnek a fent megadott adatoktól, kérjük a felvételi követelményekrõl minden esetben tájékozódjanak a kiválasztott intézményeknél is!

További információ a magyar érettségi bizonyítványok németországi elfogadásáról: http://anabin.kmk.org/no_cache/filter/schulabschluesse-mit-hochschulzugang.html#land_gewaehlt

Brosúra részletes információkkal a németországi továbbtanulásról: felsõoktatás, jelentkezés, tanulmányok finanszírozása, lakáskeresés és további információk.

Továbbtanulás Németországban –Tájékoztató magyaroknak: PDF (2,59 MB)

 

Német felsõoktatási intézmények ajánlatai (fizetett hirdetések)

A hirdetések megjelentetése a DAAD bonni központjának üzleti ajánlata a német felsõoktatási intézmények felé, és nem tükrözi a DAAD értékelését.
A hirdetés tartalmáért a hirdetõ intézmény felel. A hirdetések idõrendi sorrendben jelennek meg (a megjelenés dátuma alapján).

 

 

Find your MBA, Master or Double Degree at the International Graduate Center in Bremen, one of the oldest publicly funded graduate schools in Germany

.
The International Graduate Center (IGC), cares for future business leaders. We offer part-time and full-time graduate programs for students and young professionals around the world. With a rich network of partners in business and science we supply high quality education at a master's level. Our international and application-oriented degree programs prepare for leadership tasks and empower students to build successful careers. Find your MBA, Master or Double Degree in Bremen.

As part of the University of Applied Sciences Bremen the IGC offers 2 different Master programmes, 4 different MBA programmes, of which many include the option for a Double Degree, and one of it should match your interest:

Masters:

- European Studies (EN only)
- Aeronautical Management (EN only)

MBAs:

- Global Management (EN only)
- International Tourism (EN only)
- European/Asian Management (EN only)
- International MBA (EN only and with the following specialisations / partners)
o International Logistics and Supply Chain Management, Bremen / Germany
o International Finance and Investments, Wilmington / USA
o Human Resource Management, Hatfield / UK
o International Marketing, Valencia / Spain
o Management in Emerging Economies, Moscow / Russia
o Business Development & Consulting, Paris/ France

For enquiries send an email to application@igc.hs-bremen.de


 

BERLIN SUMMER UNIVERSITY OF THE ARTS

June 8th - October 11th, 2018

Artists, Musicians and Creative Minds around the globe - register now for the BSUA 2018 programme in Berlin to expand your artistic potentials, creative network and career!

This year the Berlin Summer University of the Arts offers a wider range of workshops than ever before: for the first time there will be courses in Photography and Fashion Design! Over 30 top-class short courses cover topics from Music, Fine Arts, Performance, Design and Interdisciplinary Work to Creative Entrepreneurship and Arts Management. Current artistic techniques and discourses are presented by internationally respected lecturers in new experimental formats but also in a classical way as master classes.

Creative minds, advanced students and graduates from all artistic disciplines have the unique opportunity to expand their individual creative horizons, to explore new fields for their artistic career and to get the perfect toolkit to bring their ideas to life. Study in Germany's biggest and most inspiring city, meet other creative minds from over 30 different countries and get inspired by the unique atmosphere at one of the biggest and most diversified universities of the arts in the world!

Contact:
Stephanie Schwarz at summer-courses@udk-berlin.de
www.summer-university.udk-berlin.de
www.facebook.com/UDKsummercourses

 

Start your Career at HS Magdeburg and Stendal

Imagine the future will be wonderful. And it's your chance... Study in Magdeburg and Stendal at the University of Applied Sciences, Germany.

 

Study at the Magdeburg-Stendal University of Applied Sciences, Germany - where careers begin. You can choose from around 50 study programs in Magdeburg and Stendal. Around 130 professors guarantee a very good staff-to-student contact ratio. We offer unique degree programs in Germany as well as application- and transfer-oriented research.

Interdisciplinarity and practical appliance are an essential part of all courses and linked to our focus on expertise and employability.

Choose your field of study among:
- Social Work, Health and Media
- Engineering and Industrial Design
- Water, Environment, Construction and Safety
- Applied Human Sciences
- Economics

International students will be supported through various services, such as orientation sessions, German as a foreign language courses as well as student projects helping you to settle in. Thinking about how to manage your money / how to afford your studies? There are no tuition fees in most programs - the semester fee in Stendal is 51€ and in Magdeburg 93€, which also includes the use of the local transit system.

More informations at http://bit.ly/h2_17

 

 

Foto: Bastian Ehl

 

Invest in your international career with a master's programme at the University of Cologne

Are you interested in:
- English taught master's programmes in business, economics and/or social sciences
- Study in an open minded and vibrant city with no tuition fees
- Combining theoretical research methods with practical training
- International course experiences in intercultural study groups
- Opportunity of term abroad at one of 125 academic partners worldwide
- Excellent career perspectives
Then study in Cologne!As a student of the WiSo Faculty you benefit from an approach that is based on theory and methods, combining both research and teaching with practical elements. The teaching at our faculty has benefited from many years of experience in working with companies and visiting lecturers from different professional fields. Many of the visiting lecturers are professionals and managers who bring important industry experience to the programmes, resulting in sector-specific, up-to-date programme content for our students. This ensures that the programmes reflect the real world and that they thus combine the practical and the theoretical, whilst also promoting knowledge-sharing between you the student and companies.The master's programmes are generally provided in English language. A term abroad is possible at one of 125 academic partners worldwide. If your international career is your main focus, you can choose between five double master programmes and the CEMS Master's in International Management.
As the University of Cologne is state-funded, there are no tuition fees, just a biannual "semester contribution" of slightly more than 250 euros, which includes the semester ticket for public transport throughout North Rhine-Westphalia.

So, with us, you can invest in an excellent education - and your future - without paying a fortune.
Look, what our students have to say in this video and see you soon in Cologne :-)

If you have any questions, please feel free to contact our team of WiSo Student Services:

+49 221 4708818
wiso-beratung@uni-koeln.de
Meister-Ekkehart-Str. 1, D-50931 Cologne
www.wiso.uni-koeln.de

 


Boost your international career in Germany with the Esslingen MBA

 

"The Esslingen MBA is an optimal complement to my academic background as a mechanical engineer."
-Bryan Morehouse, MBA 2015, Customer Solution Business Development Specialist

"The alumni network and the close link with the companies in the Neckar Valley provided many valuable insights into the newest developments."
-Fiona van Petegem, MBA 2016, Project Engineer

THE ESSLINGEN MBA: YOUR KEY TO SUCCESS

Our MBA is designed for bachelor graduates from STEM subjects with management ambitions. It enhances your technical skills with a wide range of managerial and cross-disciplinary knowledge from

 • operations & supply chain management,
 • marketing, strategy & leadership,
 • finance & business planning.

The close relationship of the Esslingen MBA to the industry enables you to apply the theory you learn in the classroom to real-life situations in industrial companies. Courses
include lectures, workshops and team projects: hands-on learning activities include company visits and real case studies. In addition, you have the opportunity to specialize
your choice of management area during your mandatory master's thesis in the industry. Personal coaching seminars assist you to hone your business etiquette.

Graduate School, Esslingen University of Applied Sciences
Flandernstrasse 101, 73732 Esslingen, Germany
mba@hs-esslingen.de
www.graduate-school.de/mb

 


ESB Business School. Truly international.

Study in Germany, Europe's strongest and most dynamic economy, and you will find a truly international business school: ESB Business School in Reutlingen. We are located in Baden-Wuerttemberg - a prosperous region that is home to many global companies. Our students have access to a network of renowned partner companies, giving our degree programmes real practical relevance. More than 100 partner universities all over the world, students from 80 nations on the ESB campus and international double degree programmes ensure the worldwide employability of our graduates. ESB Business School is part of public, state-funded Reutlingen University and offers a range of top-ranked programmes in business management and business engineering in German and/or English.

Bachelor programmes:

 • International Business (English)
 • International Management Double Degree (German, plus language of partner university)
 • International Operations and Logistics Management (English and German)
 • Production Management (German and English 70:30)

  Master programmes:

 • European Management Studies (German, French and English 40:40:20)
 • International Accounting, Controlling and Taxation (German and English 80:20)
 • International Business Development (German and English 70:30)
 • International Management (English)
 • Operations Management (German and English)
 • Digital Industrial Management and Engineering (German and English)
 • International Retail Management (German and English 80:20)
 • Strategic Sales Management - part time (German)
 • Consulting and Business Analytics - part time (German)

  MBA programmes:


 • International Management full-time (English)
 • International Management part-time (German and English 70:30)
 • International Management for officers (German and English)

www.esb-business-school.de/en/degree-programmes/

 


Study in English - Live in Germany
www.hs-offenburg.de/graduate-school

International MSc and MBA Programs
at Offenburg University of Applied Sciences (Offenburg/Germany)

Master of Science (MSc) in Communication and Media Engineering
Master of Science (MSc) in Energy Conversion and Management
Master of Science (MSc) in Process Engineering
Master of Science (MSc) in Power and Data Engineering
Master of Business Administration (MBA) in International Business Consulting

 • Accredited, application-oriented degree programs with excellent career opportunities
 • English-taught classes, with a small student-teacher ratio and hands-on instruction
 • Very well-equipped laboratories and facilities
 • Comprehensive, individual services for international students
 • Safe and friendly environment with easy access to Europe's tourist attractions

For more information, please see our website: www.hs-offenburg.de/graduate-schoolFrankfurt Summer School organised by Goethe University


The Frankfurt Summer School 2018 organized by Goethe-University is going to take place from 16 July to 10 August 2018.

Frankfurt Summer School covers three different academic tracks:

1) Legal Studies - Law in a Globalized World - Fundamental, International and Comparative Aspects
2) Psychology - Social Psychology and Organizational Behaviour. The Psychology track is also open to students of related fields such as Business Administration, Political Science and Social Sciences.
3) Natural and Life Sciences - Biodiversity and Global Change.

During four weeks, participants will attend specialized seminars provided by researchers from Goethe-University plus German language courses. Also included is our diverse cultural programme in the City of Frankfurt, Heidelberg and Strasbourg. All courses are held in English.

Please visit our website for further information about Frankfurt Summer School: http://summerschool.uni-frankfurt.de/

Application deadline is 31 March 2018

Contact:
Frankfurt Summer School Team,
International Office, Goethe-University
60629 Frankfurt am Main, Germany
summerschool@em.uni-frankfurt.de

We are looking forward to meeting you this summer in Frankfurt am Main!
Your Frankfurt Summer School Team

 

Berlin School of Economics and Law offers MBA and International Master's Programmes

Study management in English | Improve your leadership skills | Gain digital know-how | Become part of an international student body | Experience our renowned worldwide partner universities | Benefit from many corporate activities, valuable career consultation and coaching | Discover Berlin - Germany's startup hub,
low cost of living, culturally rich and colourful ||

| Berlin MBA
- Specialize in: European Management, European-Asian Management or Transatlantic Management
- New elective: Digital Business Management & Leadership
- Exchange with e.g. San Diego State University, Hong Kong Baptist University, WSB University Poznañ/Poland
- 15 months


| M.Sc. International Business Management
- Specialize in: International Management or Digital Business Management & Leadership
- Partner universities e.g. Kingston University London, Symbiosis International University Pune/India
- 15 months


| Master Chinese-European Economics and Business Studies
- Partner university: Southwestern University of Finance and Economics (SWUFE) in Chengdu/China
- Double degree with SWUFE available
- German/Chinese language programmes available
- 24 months

All our programmes are internationally accredited:

Get in touch & give your career a new drive: www.mba-berlin.de/en/mba-masterprogramme-at-the-berlin-professional-school/

 

Bonn Graduate School of Economics (BGSE) Combined M.Sc. Economic

Research / Doctoral Program


Call for applicants
Scholarships available
Admission with bachelor's or master's degree

The Bonn Graduate School of Economics (BGSE) offers a two-stage graduate program that combines demanding courses with early individual research in a supportive and intellectually demanding environment. Students finish the two-year course phase with a Master's degree specialized in economic research (M.Sc. Economic Research) and the three-year dissertation phase with a doctoral degree (Ph.D. equivalent). Outstanding (top 10%) students holding a bachelor's or master's degree in economics or related fields (e.g. mathematics, statistics, business administration, accounting, and finance) are encouraged to apply for admission. All BGSE activities are conducted in English. Grants are available. Students are provided with adequate office space. Our student body benefits from an excellent faculty and numerous collaborative research activities. BGSE alumni have excellent career prospects in academia and beyond. Please visit the BGSE website for application requirements and information on the program www.bgse.uni-bonn.de.
Applications have to be submitted online (www.bgse.uni-bonn.de). Application deadline for the program starting in October is March 31, 2018. There is an early admission round for complete applications handed in before February 9, 2018. Please visit our website www.bgse.uni-bonn.de for application requirements and information on the program. We are looking forward to receiving your application.

Institut für Internationale Kommunikation (IIK) in Düsseldorf and Berlin

Düsseldorf and Berlin live 2018: Learn German - Discover Germany
German for Studying, Business, and Exams: Year-round and Summer Courses


About us:
The Institut für Internationale Kommunikation (IIK) in Düsseldorf and Berlin offers a high-quality language program at fair prices. As a non-profit organization IIK closely cooperates with universities in Germany and worldwide. Learn German for academic or professional purposes in international classes in the heart of Europe. Our course levels range from A1-C1 with 10 different language levels. Up-to-date classroom technology with interactive whiteboards, digital course books, iPads and free & fast WiFi as well as our native-speaker instructors with academic qualifications and extensive teaching experience are your guarantee for a successful language course experience. We offer also an extensive social and cultural program for interesting insights into German culture and everyday life.

Düsseldorf, a modern city with highest quality of life:
The capital of North Rhine-Westphalia offers a combination of dynamic business, cosmopolitan flair, and high quality of life (Düsseldorf placed sixth of 231 cities worldwide, Mercer Quality of Living Ranking 2017). Our extensive leisure time program includes boat parties on the river Rhine and day trips to Brussels or Amsterdam.

Berlin, the cosmopolitan capital of Germany:
A language course in Berlin invites you to discover the world-renowned atmosphere of culture, fashion, clubbing, and creativity. Our berlinerID training center is located in the middle of Berlin. IIK berlinerID is ranked in top 10 of Berlin language schools at mydestinationberlin.com

Accommodation:
We provide different types of accommodation like student residences, apartments and also homestay in both cities.

Studying in Germany:
Special advisory service at home and at IIK

- Equivalence check of your qualifications
- Road map from pre-studies including language course to your degree in Germany
- Study application support including document check and personal student advisor
- Comprehensive pre-study programs individually adjusted

More information available on our websites, also in other languages.
Link Düsseldorf: http://www.iik-deutschland.de/deutschkurse/
Link Berlin: http://www.berlinerid.de/

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   

 

Goethe-Institut Deutsche Botschaft TestDaF Fernstudienzentrum
Impresszum © DAAD-Informationszentrum Budapest
DAAD Links
Gute Gründe für ein Studium in Deutschland
A DAAD nemzetközi honlapján megtanulhatja, hogy milyen okból éri meg Németországban továbbtanulni - és sok értékes információt talál a németországi továbbtanulás megtervezésére és elõkészítésére! A fenti link az oldal német nyelvû változatára vezet.
Good reasons for studying in
Germany

A DAAD nemzetközi honlapján megtanulhatja, hogy milyen okból éri meg Németországban továbbtanulni - és sok értékes információt talál a németországi továbbtanulás megtervezésére és elõkészítésére! Az itteni link az oldal angol nyelvû változatára vezet.