deutsch
magyar
Információs Központ
DAAD Magyarországon
Hírek
Továbbtanulás
Kutatás
Ösztöndíjak
Intézményi programok
Nyelvtanulás
Nyelvvizsgák
Volt ösztöndíjasok
Linkek
Rendezvények
GYIK
Letöltés
Kontakt
DAAD - Deutscher Akademischer Austauschdienst
DAAD - Deutscher Akademischer Austauschdienst
Home

Továbbtanulás Németországban

Sokszínûség és minõség

Németország a fiatal magyarok kedvelt célországa, akik mint hallgatók és leendõ tudósok a külföldi tudományos tapasztalatokat keresik. Egy kíváló és aktuális képzés, a személyes élettapasztalat haszna, a jobb nyelvismeret és a plusz pontok a további karrier számára - ezek azok az okok, amelyek a magyarokat a majdnem 400 német felsõoktatási intézmény egyikébe vezetik.

Egyetemek

A német egyetemek összekötik egymással a kutatást és az oktatást. Éppen ezért olyan érdekesek a hallgatók számára - akik egy széles tantárgyi spektrumból választhatnak A-tól Z-ig: afrikanisztikától zoológiáig - mint a doktoranduszok vagy fiatal tudósok részére, akik a kutatási tevékenységben világszínvonalon vehetnek részt.

Fõiskolák

A fõiskolákon (németül "Fachhochschule" vagy röviden FH) a középpontban mindig az oktatás és kutatás alkalmazása áll. Ez az intézménytípus is a legmagasabb akadémiai színvonalon nyújt képzést, de ez már egy erõs gyakorlati orientáltsággal kapcsolódik össze, így például a gyakorlat a gazdasági vagy ipari vállalatoknál rendszerint integrált alkotó eleme a fõiskolai tanulmányok menetének.

Végzettségek

Mind a német egyetemeken, mind a fõiskolákon az utóbbi években nagyon elterjedtek a nemzetközi beállítottságú "Bachelor" és "Master"- végzettségek, amelyeket jelenleg Magyarországon is bevezetik. Így fennáll az a vonzó lehetõség, hogy a két szintbõl az egyiket a saját országban, a másikat pedig Németországban szerezze meg a hallgató, tehát pl. egy magyar Bachelor után német Master-t. Fõleg a Master szinten kínálnak egyre több angol nyelvû képzéseket a német felsõoktatási intézmények.

Útak a németországi felsõoktatási intézményekbe

A németországi egyetemek és más felsõoktatási intézmények a külföldi hallgatókat és kutatókat szívesen várják, akár egy rövid tartózkodásra, akár egy teljes tanulmányra. Egyesek egy vagy két szemeszterre érkeznek egy csereprogram keretében, mások egy másoddiplomás képzésre, hogy a magyar végzettségüket egy vagy két éven belül német diplomává egészítsék ki. Egyesek rögtön a magyar érettségi után jönnek, hogy teljes tanulmányokat végezzenek Németországban, vagy egy német-magyar kettõs képzésben vesznek részt. Sok út vezet tehát Németországba és biztosan van egy megfelelõ az Ön számára is!

További információ

Ami Önnek, mint magyar érdeklõdõnek, még érdemes tudnia a németországi továbbtanulásról, azt megtalálja abban a brosúrában, amelyet itt lent letölthet. Azon kívül érdemes megnézni a jobb oldalon bemutatott DAAD-s honlapot, valamint a "Hasznos linkek" alatt található weboldalokat meglátogatni!

Változás a magyar érettségi bizonyítványok német felvételi eljárásban történõ elfogadásával kapcsolatban:

 • 2017 októberétõl a németországi felsõoktatásba való bekerüléshez, magyar diákok számára, a korábbi két emelt szintû érettségi helyett, elegendõ egy emelt szintû érettségi vizsga megléte. (kivételt képeznek az új szabályozás alól az orvosi, fogorvosi, gyógyszerész és állatorvosi szakok): A sikeres németországi egyetemi felvételi feltétele, hogy a felvételizõ az öt kötelezõ érettségi tantárgy közül (matematika, magyar, történelem, idegennyelv, választott tantárgy) legalább egy tárgyból emelt szintû érettségit tegyen. Az emelt szintû vizsgatárgynak azonosnak kell lennie a kiválasztott felsõoktatási szak által elõírt, emelt szinten teljesítendõ vizsgatárggyal. (lásd lejjebb)
 • Az orvosi, fogorvosi, gyógyszerészi, valamint állatorvosi szakok esetében a felvételizõknek az öt kötelezõ érettségi tárgyból (matematika, magyar, történelem, idegennyelv, választott tantárgy) továbbra is kettõt kell emelt szinten teljesíteniük. Az emelt szintû vizsgatárgynak azonosnak kell lennie a kiválasztott felsõoktatási szak által elõírt, emelt szinten teljesítendõ vizsgatárggyal.

 • Az alábbiakban az egyes szakok által elõírt emelt szintû érettségi tárgyak listáját közöljük:
 • Mûszaki és Természettudományok: egy emelt szintû érettségi egy matematikai-természettudományos, vagy mûszaki tárgyból
 • Gazdaságtudományok: emelt szintû érettségi matematikából
 • Bölcsészet-, jogi- és társadalomtudományok: emelt szintû érettségi egy idegennyelvbõl
 • Orvosi, fogorvosi, gyógyszerész szakok: két emelt szintû érettségi biológia és fizika, vagy biológia és kémia tárgyakból
 • Állatorvosi szak: két emelt szintû érettségi biológia és kémia tárgyakból

Az elõzetes érettségi eljárás keretében, vagy utólag letett érettségi vizsgák az eljárás során egyenértékûként elfogadhatók.

A fenti adatok tájékoztató jellegûek. Mivel a felvételi követelmények egyes felsõoktatási intézményeknél eltérhetnek a fent megadott adatoktól, kérjük a felvételi követelményekrõl minden esetben tájékozódjanak a kiválasztott intézményeknél is!

További információ a magyar érettségi bizonyítványok németországi elfogadásáról: http://anabin.kmk.org/no_cache/filter/schulabschluesse-mit-hochschulzugang.html#land_gewaehlt

Brosúra részletes információkkal a németországi továbbtanulásról: felsõoktatás, jelentkezés, tanulmányok finanszírozása, lakáskeresés és további információk.

Továbbtanulás Németországban –Tájékoztató magyaroknak: PDF (2,59 MB)

 

Német felsõoktatási intézmények ajánlatai (fizetett hirdetések)

A hirdetések megjelentetése a DAAD bonni központjának üzleti ajánlata a német felsõoktatási intézmények felé, és nem tükrözi a DAAD értékelését.
A hirdetés tartalmáért a hirdetõ intézmény felel. A hirdetések idõrendi sorrendben jelennek meg (a megjelenés dátuma alapján).

Study programme "International Business, BSc" at Hochschule Bonn-Rhein-Sieg University of Applied Sciences in Germany

The study programme will develop the understanding of international business in a globalized world. Based on the latest theoretical concepts of business administration the study programme equips students with the key business skills to work successfully in an international business environment.
The study programme will be offered at the Campus in Rheinbach and Sankt Augustin, alternating by each semester. Learning of a second foreign language is compulsory. It includes a flexible mobility window up to three semesters for internships and/or study abroad semesters.
The admission requirements are as follows:
o Entrance qualification for a University of Applied Sciences (Fachhochschule);
o Entrance qualification for university;
o Entrance qualification acknowledged as equivalent by the competent authorities.

International students must show proficiency in English: at least B2+ level according to the Common European Framework of References for Languages. Proficiency in German is not required.

Application deadline is 15th July for the following winter semester.

Contact:

Programme Director
Prof. Dr. Andreas Wiesehahn
Grantham-Allee 20
53757 Sankt Augustin
Germany
Tel.: +49 2241 865 111
andreas.wiesehahn@h-brs.de

Further information about the study programme can be found on the websites of the university:
https://www.h-brs.de/en/prospective-students
https://www.h-brs.de/en/wiwi/study/bachelor/international-business
Please contact our Registrar's Office in case of questions regarding the application process: studierendensekretariat@h-brs.de


Model photos: Syda Productions - colourbox.de

Goethe Goes Global ScholarshipDo you hold an excellent bachelor's degree from a university outside of Germany?
Do you have a particular interest in research?

If so, you are eligible for Goethe University's Goethe Goes Global Scholarship, which is now open for 75 of our master's programmes.

Goethe University aims to provide its scholars with:

 • A monthly award of 1,000 € for up to two years
 • Support and orientation by an experienced master's student buddy
 • Access to seminars focusing on professional skills from our Graduate Academy GRADE
 • Access to an innovative research environment and networks that connect you with fellow scholars and other advanced researchers
 • Career support through Goethe University's Research Support Office

Some master's programmes are interconnected with research units, to one of which you may apply. If you are accepted, you may receive benefits such as an internship in the chosen research unit. Learn more about this option and the application process on our website: www.uni-frankfurt.de/masterstip. We look forward to your application!

The Goethe Goes Global Scholarship is generously funded by the Johanna-Quandt-Foundation.


Master Study Course Industrial Pharmacy

The master course of Industrial Pharmacy is a world-leading study programme in English language covering all aspects of pharmaceutical sciences in an industrial setting.

Undertaking a trans-disciplinary approach, the course utilizes a range of perspectives from diverse fields and integrates them with industry experiences, case studies, real-world projects and self-directed studies, equipping graduates with an understanding of the state-of-the-art concepts, basic and advanced scientific technologies to transform scientific research into industrial practice.

Hands-on working experience is an important component of the course. The full time master program prepares students to participate in a variety of emerging careers in pharmaceutical industry and related areas. Graduates may be employed for drug discovery, development, production, quality control, quality assurance and management, regulatory affairs, and equipment managers in both pharmaceutical industry and its suppliers.

Candidates must have completed the second state examination in pharmacy or a bachelor's degree in either pharmacy, pharmaceutics, biology, chemistry or engineering with focus on processing technologies, or an equivalent or higher qualification. International students are warmly welcomed. To obtain a visa, students from outside the European Union must enroll full-time and on campus.

http://www.pharmazie.hhu.de/master-of-science-industrial-pharmacy.html


© Institute of Pharmaceutics and Biopharmaceutics

 

University of Cologne
Master's programmes at the WiSo Faculty at the University of Cologne


The Faculty of Management, Economics and Social Sciences at the University of Cologne offers national and international consecutive Master's programmes in the fields of Business Administration, Economics and Social Sciences, unique Double Master's Programmes in cooperation with renowned partner universities all over the world which give you two degrees at once and the M.Sc. International Management (CEMS MIM), which is number 1 in top management education in Germany (regarding to the Financial Times Master's in Management Ranking 2018).

The majority of our Master's programmes do not require proof of German language skills, as most programmes can be studied entirely in English, some are bilingual.

As the University of Cologne is state-funded, there are no tuition fees, just a biannual "semester contribution" of slightly more than 270 euros, which includes the semester ticket for public transport throughout North Rhine-Westphalia. Additionally, you can apply for a variety of customized scholarships. All in all, joining University of Cologne means investing in an excellent education - and your professional future - without paying a fortune.

Following you find all required information about the application procedure to our Master's programmes for the fall term 2019/20.
Standard period of study: 4 semesters, full-time
Start: Fall term
Degree title: Master of Science (M.Sc.)
Language: English or German and English
Fees: Only social fee
Application Deadline: June 15th, 2019
(please note the differing deadlines for the Double Master's Programme on May 15th, 2019 and the M.Sc. International Management CEMS MIM on March 31st, 2019)

Please enter the website to get more information about the programmes and application requirements! Do you have a question regarding the application process or the enrolment procedure? Then please check our FAQ section or get in contact with our WiSo student advisors.
See you in Cologne!

 

Bayreuth International Summer School

The Bayreuth International Summer School takes place for a duration of two weeks from 30 June until 13 July 2019 and provides an intercultural and dynamic setting reflecting the University of Bayreuth´s focus areas in research.

It consists of several individual courses, each with an interdisciplinary approach. The participants have the opportunity to engage in a rich programme that includes theoretical seminars and discussions as well as practical elements such as lab courses and workshops. The Summer School is jointly hosted by the International Office as well as the Campus Academy, the university's institute of lifelong learning and corporate education.

Bayreuth is a historically significant, culturally diverse town with well-established networks, offering the perfect setting to meet interesting people from around the world. Scholars and students enrich the classrooms and labs with their own perspectives on the material.

The International Summer School 2019 will give you a better understanding of various aspects of current research areas. From Economics & Management to Polymer Science or African Studies, the Summer School allows you to broaden your academic, professional and personal skills in eight different courses.

More information:
http://www.summerschool.uni-bayreuth.de/en/index.html

 

Berlin University of the Arts

Between June and October 2019 the Berlin Career College at the Berlin University of the Arts presents an international workshop programme which addresses artists, advanced students and graduates from all artistic disciplines. Altogether over 30 top-class workshops in the fields of Fine Arts, Design, Music, Performing Arts, Creative Entrepreneurship and Interdisciplinary Areas invite participants for an international, artistic exchange.

Courses range from our newest additions in Fashion, Photography or Artificial Intelligence to all-time-runners in Fine Arts.

Study in Berlin at its brightest and meet international artists and creative people from all over the world. Get inspired by the unique atmosphere, explore your interest and dive into the metropolis of creativity at one of the biggest and most diversified university of the arts in the world.

More information
https://summer-university.udk-berlin

 

Frankfurt Summer School 2019

The Frankfurt Summer School 2019 organised by Goethe University and supported by the City of Frankfurt is going to take place from 05 to 30 August 2019.

The FSS 2019 covers seven different academic tracks:
1) Legal Studies - Law and Globalisation
2) Psychology - Social Psychology and Organisational Behaviour (The track is also open to students of related fields such as Business Administration, Political and Social Sciences).
3) Linguistics - Research Methods in Linguistics
4) Gender Studies - Decolonisation and Feminisms (2 weeks)
5) Social Sciences - Elementary Forms of Social Life (2 weeks)
6) Natural and Life Sciences - Evolution, Biodiversity and Global Change
7) Computer Science, Physics & AI - Supercomputers and Superphysics - from Artificial Intelligence to Black Holes

During four weeks, participants will attend specialized seminars provided by researchers from Goethe University plus optional German language courses. Also included is our diverse cultural programme in the City of Frankfurt, Heidelberg and Strasbourg. All courses are held in English.

Please visit our website for further information about Frankfurt Summer School: http://summerschool.uni-frankfurt.de/
Application deadline is 31 March 2019

Contact:
Frankfurt Summer School Team,
International Office, Goethe University
60629 Frankfurt am Main, Germany
summerschool@em.uni-frankfurt.de

We are looking forward to your application and to meeting you this summer in Frankfurt am Main!
Your Frankfurt Summer School Team

 

Kick-start your career at Germany's most innovative university

At the heart of Europe lies the metropolitan region of Nuremberg - home to one of Germany's oldest and most distinguished universities: Friedrich-Alexander-University (FAU). We offer 39,000 students from around the world the ideal innovation-driven environment to kick-start their careers in Engineering, Business, Natural Sciences, Medicine, Law, and Humanities. As the most innovative university in Germany (ranking by Reuters in 2018), FAU offers over 70 Master's degree programmes. International students thrive at FAU, not least thanks to our broad range of degree programmes taught entirely in English in almost all disciplines, especially at the postgraduate level.

www.fau.eu


Foto: FAU

 

MBA and International Master's Programmes

Study management in English. Improve your leadership skills. Gain digital know-how. Become part of an international student body. Experience our renowned worldwide partner universities. Benefit from many corporate activities, valuable career consultation and coaching. Discover Berlin - Germany's startup hub, low cost of living, culturally rich and colourful.

Berlin MBA
- Specialize in: International Management, Entrepreneurship & Innovation, Digital Business Leadership, International Finance and Mergers & Acquisitions, Consulting and Supply Chain Management, Doing Business in Asia, Doing Business in the USA, Doing Business in the UK etc.
- Exchange with e.g. USA (San Diego State University, Wichita State University), Asia (Hong Kong Baptist University), Europe (WSB University Poznañ/Poland, University of Hertfordshire/UK)
- Full-time (15 months), part-time available (24 months, if comply with visa regulations)

M.Sc. International Business Management
- Specialize in: International Management or Digital Business Management and Leadership
- Partner universities e.g. Kingston University London, Symbiosis International University Pune/India
- Full-time (15 months)

M.A. Chinese-European Economics and Business Studies
- Study in Germany and China at our partner institution Southwestern University of Finance and Economics (SWUFE) in Chengdu
- Double degree with SWUFE available
- German/Chinese language programmes
- Full-time (24 months)

Get in touch and give your career a new drive:
www.mba-berlin.de/en/mba-masterprogramme-at-the-berlin-professional-school/

 

Esslingen - In the heart of the German automotive and engineering industry

"The Esslingen MBA is an optimal complement to my academic background as a mechanical engineer."
-Bryan Morehouse, MBA 2015, Customer Solution Business Development Specialist

"The alumni network and the close link with the companies in the Neckar Valley provided many valuable insights into the newest developments."
-Fiona van Petegem, MBA 2016, Project Engineer

THE ESSLINGEN MBA: YOUR KEY TO SUCCESS

Our MBA is designed for bachelor graduates from STEM subjects with management ambitions. It enhances your technical skills with a wide range of managerial and cross-disciplinary knowledge from

 • operations & supply chain management,
 • marketing, strategy & leadership,
 • finance & business planning.

The close relationship of the Esslingen MBA to the industry enables you to apply the theory you learn in the classroom to real-life situations in industrial companies. Courses include lectures, workshops and team projects: hands-on learning activities include company visits and real case studies. In addition, you have the opportunity to specialize your choice of management area during your mandatory master's thesis in the industry. Personal coaching seminars assist you to hone your business etiquette.

Graduate School, Esslingen University of Applied Sciences
Flandernstrasse 101, 73732 Esslingen, Germany
mba@hs-esslingen.de
www.graduate-school.de/mba

 

Study Social Science and Humanities in English in Berlin

At Bard College Berlin, students study humanities and social sciences, work closely with world-class professors, and take advantage of all Berlin has to offer.

Bard College Berlin (BCB) is a nonprofit liberal arts university accredited in Germany and the United States. BCB offers two Bachelor of Arts degrees: one in Economics, Politics, and Social Thought and one in Humanities the Arts, and Social Thought. Within these degrees, students specialize in fields like politics, economics, arts, ethics, or literature, in addition to taking courses in other disciplines that enrich and inform their specializations. Notably, all BCB students participate in the Core Curriculum, comprised of six courses taken over six semesters that examine major movements in intellectual history from Greek antiquity to Modernism.

With 270 students from over 60 countries, BCB's campus is highly international. Through ERASMUS, the Bard College network, and bilateral exchange partnerships, students have the option to study abroad in places like the United States, Italy, France, Brazil, Hong Kong, and more. The Civic Engagement program distinguishes Bard College Berlin for its commitment to real-world impact, while the robust Internship program ensures that students gain work experience in Berlin's vibrant nonprofit, startup, and arts scene. In the last five years, BCB graduates have gone on to pursue graduate studies at Cambridge University, UC Berkeley, and the University of Chicago, and to work in the fields of education, international relations, business development, and journalism.

Students interested in learning more about Bard College Berlin are invited to attend our forthcoming Open Days on April 6 and June 1. Meet current students, professors, and admissions staff, take a campus tour, participate in a sample seminar, and get a sense for academics and life at Bard College Berlin. To learn more, click here: Visit Us


Find your MBA, Master or Double Degree at the International Graduate Center in Bremen, one of the oldest publicly funded graduate schools in Germany
I
nternational Graduate Center (IGC)

The International Graduate Center (IGC), cares for future business leaders. We offer part-time and full-time graduate programs for students and young professionals around the world. With a rich network of partners in business and science we supply high quality education at a master's level. Our international and application-oriented degree programs prepare for leadership tasks and empower students to build successful careers.

As part of the University of Applied Sciences Bremen the IGC offers 2 different Master programs, 4 different MBA programs, of which many include the option for a Dual Degree. One of it should match your interest:

Masters

MBAs

For enquiries send an email to application@igc.hs-bremen.de


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   

 

Goethe-Institut Deutsche Botschaft TestDaF Fernstudienzentrum
Impresszum © DAAD-Informationszentrum Budapest
DAAD Links
Gute Gründe für ein Studium in Deutschland
A DAAD nemzetközi honlapján megtanulhatja, hogy milyen okból éri meg Németországban továbbtanulni - és sok értékes információt talál a németországi továbbtanulás megtervezésére és elõkészítésére! A fenti link az oldal német nyelvû változatára vezet.
Good reasons for studying in
Germany

A DAAD nemzetközi honlapján megtanulhatja, hogy milyen okból éri meg Németországban továbbtanulni - és sok értékes információt talál a németországi továbbtanulás megtervezésére és elõkészítésére! Az itteni link az oldal angol nyelvû változatára vezet.