deutsch
magyar
Információs Központ
DAAD Magyarországon
Hírek
Továbbtanulás
Kutatás
Ösztöndíjak
Intézményi programok
Nyelvtanulás
Nyelvvizsgák
Volt ösztöndíjasok
Linkek
Rendezvények
GYIK
Letöltés
Kontakt
DAAD - Deutscher Akademischer Austauschdienst
DAAD - Deutscher Akademischer Austauschdienst
Home

Továbbtanulás Németországban

Sokszínûség és minõség

Németország a fiatal magyarok kedvelt célországa, akik mint hallgatók és leendõ tudósok a külföldi tudományos tapasztalatokat keresik. Egy kíváló és aktuális képzés, a személyes élettapasztalat haszna, a jobb nyelvismeret és a plusz pontok a további karrier számára - ezek azok az okok, amelyek a magyarokat a majdnem 400 német felsõoktatási intézmény egyikébe vezetik.

Egyetemek

A német egyetemek összekötik egymással a kutatást és az oktatást. Éppen ezért olyan érdekesek a hallgatók számára - akik egy széles tantárgyi spektrumból választhatnak A-tól Z-ig: afrikanisztikától zoológiáig - mint a doktoranduszok vagy fiatal tudósok részére, akik a kutatási tevékenységben világszínvonalon vehetnek részt.

Fõiskolák

A fõiskolákon (németül "Fachhochschule" vagy röviden FH) a középpontban mindig az oktatás és kutatás alkalmazása áll. Ez az intézménytípus is a legmagasabb akadémiai színvonalon nyújt képzést, de ez már egy erõs gyakorlati orientáltsággal kapcsolódik össze, így például a gyakorlat a gazdasági vagy ipari vállalatoknál rendszerint integrált alkotó eleme a fõiskolai tanulmányok menetének.

Végzettségek

Mind a német egyetemeken, mind a fõiskolákon az utóbbi években nagyon elterjedtek a nemzetközi beállítottságú "Bachelor" és "Master"- végzettségek, amelyeket jelenleg Magyarországon is bevezetik. Így fennáll az a vonzó lehetõség, hogy a két szintbõl az egyiket a saját országban, a másikat pedig Németországban szerezze meg a hallgató, tehát pl. egy magyar Bachelor után német Master-t. Fõleg a Master szinten kínálnak egyre több angol nyelvû képzéseket a német felsõoktatási intézmények.

Útak a németországi felsõoktatási intézményekbe

A németországi egyetemek és más felsõoktatási intézmények a külföldi hallgatókat és kutatókat szívesen várják, akár egy rövid tartózkodásra, akár egy teljes tanulmányra. Egyesek egy vagy két szemeszterre érkeznek egy csereprogram keretében, mások egy másoddiplomás képzésre, hogy a magyar végzettségüket egy vagy két éven belül német diplomává egészítsék ki. Egyesek rögtön a magyar érettségi után jönnek, hogy teljes tanulmányokat végezzenek Németországban, vagy egy német-magyar kettõs képzésben vesznek részt. Sok út vezet tehát Németországba és biztosan van egy megfelelõ az Ön számára is!

További információ

Ami Önnek, mint magyar érdeklõdõnek, még érdemes tudnia a németországi továbbtanulásról, azt megtalálja abban a brosúrában, amelyet itt lent letölthet. Azon kívül érdemes megnézni a jobb oldalon bemutatott DAAD-s honlapot, valamint a "Hasznos linkek" alatt található weboldalokat meglátogatni!

Változás a magyar érettségi bizonyítványok német felvételi eljárásban történõ elfogadásával kapcsolatban:

 • 2017 októberétõl a németországi felsõoktatásba való bekerüléshez, magyar diákok számára, a korábbi két emelt szintû érettségi helyett, elegendõ egy emelt szintû érettségi vizsga megléte. (kivételt képeznek az új szabályozás alól az orvosi, fogorvosi, gyógyszerész és állatorvosi szakok): A sikeres németországi egyetemi felvételi feltétele, hogy a felvételizõ az öt kötelezõ érettségi tantárgy közül (matematika, magyar, történelem, idegennyelv, választott tantárgy) legalább egy tárgyból emelt szintû érettségit tegyen. Az emelt szintû vizsgatárgynak azonosnak kell lennie a kiválasztott felsõoktatási szak által elõírt, emelt szinten teljesítendõ vizsgatárggyal. (lásd lejjebb)
 • Az orvosi, fogorvosi, gyógyszerészi, valamint állatorvosi szakok esetében a felvételizõknek az öt kötelezõ érettségi tárgyból (matematika, magyar, történelem, idegennyelv, választott tantárgy) továbbra is kettõt kell emelt szinten teljesíteniük. Az emelt szintû vizsgatárgynak azonosnak kell lennie a kiválasztott felsõoktatási szak által elõírt, emelt szinten teljesítendõ vizsgatárggyal.

 • Az alábbiakban az egyes szakok által elõírt emelt szintû érettségi tárgyak listáját közöljük:
 • Mûszaki és Természettudományok: egy emelt szintû érettségi egy matematikai-természettudományos, vagy mûszaki tárgyból
 • Gazdaságtudományok: emelt szintû érettségi matematikából
 • Bölcsészet-, jogi- és társadalomtudományok: emelt szintû érettségi egy idegennyelvbõl
 • Orvosi, fogorvosi, gyógyszerész szakok: két emelt szintû érettségi biológia és fizika, vagy biológia és kémia tárgyakból
 • Állatorvosi szak: két emelt szintû érettségi biológia és kémia tárgyakból

Az elõzetes érettségi eljárás keretében, vagy utólag letett érettségi vizsgák az eljárás során egyenértékûként elfogadhatók.

A fenti adatok tájékoztató jellegûek. Mivel a felvételi követelmények egyes felsõoktatási intézményeknél eltérhetnek a fent megadott adatoktól, kérjük a felvételi követelményekrõl minden esetben tájékozódjanak a kiválasztott intézményeknél is!

További információ a magyar érettségi bizonyítványok németországi elfogadásáról: http://anabin.kmk.org/no_cache/filter/schulabschluesse-mit-hochschulzugang.html#land_gewaehlt

Brosúra részletes információkkal a németországi továbbtanulásról: felsõoktatás, jelentkezés, tanulmányok finanszírozása, lakáskeresés és további információk.

Továbbtanulás Németországban –Tájékoztató magyaroknak: PDF (2,59 MB)

 

Német felsõoktatási intézmények ajánlatai (fizetett hirdetések)

A hirdetések megjelentetése a DAAD bonni központjának üzleti ajánlata a német felsõoktatási intézmények felé, és nem tükrözi a DAAD értékelését.
A hirdetés tartalmáért a hirdetõ intézmény felel. A hirdetések idõrendi sorrendben jelennek meg (a megjelenés dátuma alapján).

 

Studying in innovative fields - in German or English language

Start your career in the innovative fields of Viticulture, International Wine Business, Beverage Technology, Horticulture, Landscape Architecture, Food Safety or Logistics and Management of Fresh Products at Geisenheim University in Germany.

Geisenheim University is a unique institution combining practically oriented university degrees with theory and research and a 140-year old tradition in education.

Geisenheim, with its 11,500 inhabitants, is located at the heart of the "Rheingau", an important wine-growing area near Frankfurt in the Rhine-Main area.

 • Study in a relaxed atmosphere on a campus with 1,650 students (14% international students)
 • Every year around 250 young people graduate with a high-quality Bachelor's degree
 • English-taught Bachelor's degree since 2014: International Wine Business
 • Master's degree programs offered in cooperation with national and international universities and research centers
 • Cooperation with an extensive and wide-reaching international network of universities and research institutes, which leads to a high international mobility of students
 • Special programs for study preparation: "Pre-Study+" project, which includes "all-round care": organisation of the compulsory pre-study internship, advice on application and requirements, support during the first steps in Germany, German language training, buddy-program and the Welcome Board, a virtual information point for prospective students with a lot of information about living and studying in Geisenheim. Apply now for the "Pre-Study+" project by mail to pre-study@hs-gm.de

Further information: www.hs-geisenheim.de
General information for candidates with foreign certificates


 

 

Study in English - Live in Germany and Poland

New Master's Program in Biotechnology (M.Sc.) at the Graduate School of Offenburg University

Participate in the solution development for crucial issues of our future!
Join in on the transition from an oil-based to bio-based energy industry and sustainable energy supply or find, for example, an innovative solutions to secure the food supply of the world's population.

 • English-taught German-Polish double-degree program
 • application-oriented degree programs with excellent career opportunities
 • small student-teacher ratio and hands-on instruction
 • Very well-equipped laboratories and facilities
 • Comprehensive, individual services for international students
 • Safe and friendly environment with easy access to Europe's tourist attractions

For more information, please see our website: www.hs-offenburg.de/mbt


 Goethe Goes Global Scholarship - Open for 75 Master's Programmes at Goethe University!
The Goethe University in Frankfurt is seeking outstanding candidates for its M.A. and M.Sc. programmes. A degree outside of Germany and a passion for research is mandatory. Please visit our website www.uni-frankfurt.de/masterstip for more info on relevant master's degree programmes, requirements and the application procedure. We are looking forward to your application and we thank the Johanna-Quandt-Foundation for its generous funding of Goethe Goes Global initiative!

Goethe Goes Global Scholarship
Do you hold an excellent bachelor's degree from a university outside of Germany?
Do you have a particular interest in research?

If so, you are eligible for Goethe University's Goethe Goes Global Scholarship, which is now open for 75 of our master's programmes.

Goethe University aims to provide its scholars with:
- A monthly award of 1,000 € for up to two years
- Support and orientation by an experienced master's student buddy
- Access to seminars focusing on professional skills from our Graduate Academy GRADE
- Access to an innovative research environment and networks that connect you with fellow scholars and other advanced researchers
- Career support through Goethe University's Research Support Office

Some master's programmes are interconnected with research units, to one of which you may apply. If you are accepted, you may receive benefits such as an internship in the chosen research unit. Learn more about this option and the application process on our website: www.uni-frankfurt.de/masterstip. We look forward to your application!

The Goethe Goes Global Scholarship is generously funded by the Johanna-Quandt-Foundation. 

 

Invest in your international career with a master's programme at the University of Cologne

Are you interested in:
- English taught master's programmes in business, economics and/or social sciences
- Study in an open minded and vibrant city with no tuition fees
- Combining theoretical research methods with practical training
- International course experiences in intercultural study groups
- Opportunity of term abroad at one of 125 academic partners worldwide
- Excellent career perspectives
Then study in Cologne!As a student of the WiSo Faculty you benefit from an approach that is based on theory and methods, combining both research and teaching with practical elements. The teaching at our faculty has benefited from many years of experience in working with companies and visiting lecturers from different professional fields. Many of the visiting lecturers are professionals and managers who bring important industry experience to the programmes, resulting in sector-specific, up-to-date programme content for our students. This ensures that the programmes reflect the real world and that they thus combine the practical and the theoretical, whilst also promoting knowledge-sharing between you the student and companies.The master's programmes are generally provided in English language. A term abroad is possible at one of 125 academic partners worldwide. If your international career is your main focus, you can choose between five double master programmes and the CEMS Master's in International Management.
As the University of Cologne is state-funded, there are no tuition fees, just a biannual "semester contribution" of slightly more than 250 euros, which includes the semester ticket for public transport throughout North Rhine-Westphalia.

So, with us, you can invest in an excellent education - and your future - without paying a fortune.
Look, what our students have to say in this video and see you soon in Cologne :-)

If you have any questions, please feel free to contact our team of WiSo Student Services:

+49 221 4708818
wiso-beratung@uni-koeln.de
Meister-Ekkehart-Str. 1, D-50931 Cologne
www.wiso.uni-koeln.de

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   

 

Goethe-Institut Deutsche Botschaft TestDaF Fernstudienzentrum
Impresszum © DAAD-Informationszentrum Budapest
DAAD Links
Gute Gründe für ein Studium in Deutschland
A DAAD nemzetközi honlapján megtanulhatja, hogy milyen okból éri meg Németországban továbbtanulni - és sok értékes információt talál a németországi továbbtanulás megtervezésére és elõkészítésére! A fenti link az oldal német nyelvû változatára vezet.
Good reasons for studying in
Germany

A DAAD nemzetközi honlapján megtanulhatja, hogy milyen okból éri meg Németországban továbbtanulni - és sok értékes információt talál a németországi továbbtanulás megtervezésére és elõkészítésére! Az itteni link az oldal angol nyelvû változatára vezet.