deutsch
magyar
Információs Központ
DAAD Magyarországon
Hírek
Továbbtanulás
Kutatás
Ösztöndíjak
Intézményi programok
Nyelvtanulás
Nyelvvizsgák
Volt ösztöndíjasok
Linkek
Rendezvények
GYIK
Letöltés
Kontakt
DAAD - Deutscher Akademischer Austauschdienst
DAAD - Deutscher Akademischer Austauschdienst
Home


Németországi csoportos tanulmányút külföldi hallgatóknak

A DAAD támogatást nyújt külföldi hallgatói csoportok felsõoktatási oktatók által vezetett németországi tanulmányútjához, amelynek célja:

 • Szakmai ismeretek megszerzése tanulmányi látogatások, találkozások és beszélgetések során
 • Találkozás német hallgatókkal és kutatókkal a német és külföldi felsõoktatási intézmények közötti kapcsolatok megalapozása és ápolása céljából
 • Bepillantás Németország gazdasági, politikai és kulturális területeire országismereti szemszögbõl. Ez a rész az ösztöndíj idõtartamának egyharmadánál nem lehet hosszabb.

Az indítványozó, az intézmény vagy a szakterület évente visszatérõ támogatására nincs lehetõség, indítványozóként, intézményenként vagy szakterületenként évente csak egy pályázatot vesznek figyelembe. Kötelezõ tanulmányutak vagy szakmai gyakorlatok vagy már lebonyolított utak nem kerülnek támogatásra.

Tájékoztató anyagok a pályázáshoz

Kérjük pontosan olvassa el az alábbi dokumentumot!

Pályázati jogosultság

A magyar felsõoktatási intézmények fõiskolai vagy egyetemi tanárai jogosultak a pályázat benyújtására.

Pályázni online úton a DAAD honlapján lehet, amely a www.funding-guide.de ösztöndíjas adatbankból érhetõ el.

Benyújtandó p ályázati anyagok

 • Jelentkezési lap a DAAD Portálról: www.funding-guide.de
  A „Bankverbindung” címszónál kérjük a felsõoktatási intézmény bankszámláját megadni.
 • Finanszírozási terv
  Csak a fehér hátterû mezõket kell kitölteni a 3. oldalon. Itt kell megadni a résztvevõk számát, a támogatási napok számát (legfeljebb 12 nap), valamint a fejenkénti átalányt (50€), így kiszámolható a megpályázni kívánt összeg.
 • Résztvevõk listája
  Itt a következõ adatokat kell megadni: keresztnév, vezetéknév, szemeszterek száma, szakirány, megszerezni kívánt végzettség, nyelvtudás.
 • Indoklás és a program tartalmának leírása a pontos találkozási és látogatási kívánságok felsorolásával mind szakmai, mind országismereti területre vonatkozóan
  a) Rövid indoklás és programterv az online adatlapon
  b) Részletes indoklás és pontos programterv. Kérjük, pontos helyeket adjanak meg, általános megnevezések, mint „egyetem, múzeum látogatása”, nem elegendõ. Azt is adja meg, hogy van-e tervezett viszontlátogatás a német intézmény részérõl. Kérjük csatolmányként a DAAD honlapjára feltölteni.
 • Igazolás arról, hogy a tervezett tanulmányút nem kötelezõ jellegû. Kérjük csatolmányként a DAAD honlapjára feltölteni.
 • Ütemterv (táblázatos) Kérjük csatolmányként a DAAD honlapjára feltölteni.
 • Az utazás tartalmi elõkészítésének a leírása (pl. elõkészítõ szeminárium) Kérjük csatolmányként a DAAD honlapjára feltölteni.
 • A meglévõ kapcsolatok igazolása kiváltképp a német felsõoktatás területérõl (pl.: meghívók, visszaigazolások). A dokumentumoknak a megpályázott tanulmányútra kell vonatkozniuk, pl. meghívók, a programok visszaigazolása. Egyezmények, együttmûködési megállapodások és ezekhez hasonló dokumentumok önmagukban nem elegendõek a partnerség igazolására, csupán kiegészítéskén nyújthatók be abban az esetben, ha két évnél nem régebbiek. Kérjük a dokumentumokat csatolmányként a DAAD honlapjára feltölteni.
 • Állásfoglalás: A budapesti DAAD-Német Felsõoktatási Információs Központ vagy a Németországi Szövetségi Köztársaság Nagykövetsége (Kulturális Osztály) állásfoglalása. Ezt az állásfoglalást a budapesti DAAD-Német Felsõoktatási Információs Központ vagy a Németországi Szövetségi Köztársaság Nagykövetsége (Kulturális Osztálya) közvetlenül a DAAD bonni központjába küldi.


Pályázati határidõ

A „Csoportos tanulmányút” programra a hiánytalan pályázatoknak legkésõbb a következõ idõpontokig kell a DAAD internetes portálra megérkeznie (kérjük, vegyék figyelembe, hogy a DAAD Információs Központ vagy a Német Nagykövetség állásfoglalásának kiállítása több munkanapot vesz igénybe):

2017. november 1.
Utazás március 1-tõl
(Döntéshozatal a DAAD központjában: január közepe)

2018. február 1.
Utazás június 1-tõl
(Döntéshozatal a DAAD központjában: április közepe)

2018. május 1.
Utazás szeptember 1-tõl
(Döntéshozatal a DAAD központjában: június közepe)

 

Kapcsolat

Deutscher Akademischer
Austauschdienst (DAAD)
Referat Mobilitäts- und Betreuungsprogramme/P14
Kennedyallee 50
D-53175 Bonn


Illetékes ügyintézõ:

Laura Pinsdorf
Tel.: +49 228 882-391
Fax.: +49 228 882-9391
E-Mail: pinsdorf@daad.de

 

 

 

 

Goethe-Institut Deutsche Botschaft TestDaF Fernstudienzentrum
Impresszum © DAAD-Informationszentrum Budapest
DAAD Links
Találja meg személyes ösztöndíját!
A DAAD ösztöndíj adatbázisában saját, egyéni kritériumok alapján (pl. szakterület stb.) találja meg a DAAD és egyéb szervezetek ösztöndíjprogramjait.
(angol változat itt)
Kötelezõ olvasmány DAAD ösztöndíjakra pályázóknak
Magyarországra vonatkozó specifikus információk a DAAD magyarországi ösztöndíjkínálatához - pontosan olvassa el és vegye figyelembe!

Tájékoztató a pályázáshoz
Általános tájékoztató a DAAD ösztöndíjakra történõ pályázáshoz.