deutsch
magyar
Információs Központ
DAAD Magyarországon
Hírek
Továbbtanulás
Kutatás
Ösztöndíjak
Intézményi programok
Nyelvtanulás
Nyelvvizsgák
Volt ösztöndíjasok
Linkek
Rendezvények
GYIK
Letöltés
Kontakt
DAAD - Deutscher Akademischer Austauschdienst
DAAD - Deutscher Akademischer Austauschdienst
Home

Aktuális hírek

Nyári leállás

A DAAD budapesti irodája éves nyári leállás miatt 2019 augusztusában zárva tart. A fogadóórák július 29. és augusztus 30. között szünetelnek. Kérjük vegye figyelembe, hogy a beérkezett e-mailek megválaszolása szabadságolások miatt a megszokottnál hosszabb idõt vehet igénybe! Megértését köszönjük!

Az ösztöndíjasok kiválasztása és az eredmények közlése a 2019/2020-as évre

Beérkezésük után elõször a formai kritériumok szerint ellenõrizzük a pályázatokat. A hiányos, vagy a kiírásnak nem megfelelõ pályázatok a további értékelésbõl kizárásra kerülnek. A formailag nem megfelelo pályázatok beküldõit a DAAD központ írásban értesíti.

A formai követelményeknek megfelelõ pályázatokat továbbítjuk a bírálóbizottsághoz. A kiválasztás eredményérõl a pályázókat az alábbiak szerint értesítjük:

Nyári egyetemi ösztöndíj
A pályázók a portálon, ahol benyújtották pályázatukat, végigkövethetik a kiválasztási folyamatot. Amint megszületik az eredmény (legkésõbb májusban), az láthatóvá válik a rendszerben, valamint a pályázó e-mail üzenetet is kap. Amint a DAAD bonni központja nyilvánosságra hozza a hivatalos eredményeket a különbözo ösztöndíjakról, honlapunkon legkésobb május végéig anonim módon (DAAD-kód alapján, nem név szerint) közzétesszük a sikeresen pályázók listáját. A pályázók legkésõbb május végéig személyre szólóan kapnak írásbeli értesítést. Az eredményrõl telefonon nem tudunk információt adni.

Graduális tanulmányi ösztöndíj
A pályázók a portálon, ahol benyújtották pályázatukat, végigkövethetik a kiválasztási folyamatot. A pályázatok elõzetes értékelésen vesznek részt. Akik az írásbeli értékelés után az utolsó körbe jutnak, legkésõbb február közepéig írásos meghívót kapnak tõlünk (e-mailben) egy személyes meghallgatásra. A meghallgatásra be nem hívott pályázókat a DAAD központ február közepén írásban értesíti az elutasításról. Amint a DAAD bonni központja megerõsíti a február végén Budapesten tartandó meghallgatás eredményeit legkésõbb május végéig, az eredmény láthatóvá válik a rendszerben. Az eredményrõl (sem az elõzetes bírálatról, sem a személyes meghallgatásról) telefonon nem tudunk információt adni.
  • 1-6 hónapos kutatói ösztöndíj
  • 6 hónapnál hosszabb kutatói ösztöndíj
  • Graduális tanulmányi ösztöndíj mûvészeknek és építészeknek
  • Kutatói ösztöndíj tudományos fokozattal rendelkezõ egyetemi, fõiskolai oktatóknak és kutatóknak
  • Ösztöndíj felsõoktatási oktatóknak a mûvészet és építészet szakterületérõl
  • Ösztöndíj volt DAAD ösztöndíjasoknak

A pályázók a portálon, ahol benyújtották pályázatukat, végigkövethetik a kiválasztási folyamatot. Amint megszületik az eredmény (legkésöbb májusban), az láthatóvá válik a rendszerben, valamint a pályázó e-mail üzenetet is kap. Az eredményrõl telefonon nem tudunk információt adni.

"Ich hab' mein Herz in Heidelberg verloren"

... - tartja egy német népi ének, és valóban: a Neckar folyó mentén fekvõ kisváros nemcsak a német romantikus költészet bölcsõje, de manapság is számtalan romantikára vágyó turista keresi fel a festõi szépsége miatt. Bár általában Heidelbergrõl elsõként mindenki a kastélyra, vagy a filozófusok útjára asszociál, mégis azt gondolom, a város sava borsát turisztikai szempontból a századfordulós építészet remekei adják, ugyanis Németországban egyedülálló módon itt nem történt bombatámadás a második világháborút követõen.

Heidelberg történelmileg tudományos fellegvár: itt alapították meg 1386-ban az elsõ német egyetemet, mely azóta is a legkiemelkedõbb diákokat egyesíti, mondhatjuk világszerte. Az teszi annyira vonzóvá az itteni oktatást, hogy bár világviszonylatban az élvonalban szerepel, a jogi oktatás például az elsõ ötvenben, a tandíjak pedig aránytalanul alacsonyak.
Engem személyesen ezek a faktorok indítottak arra, hogy a magyarországi jogi tanulmányaim végeztével 2016 nyarán Heidelbergbe jelentkezzem egy mesterszakra. Mindehhez hozzásegített, hogy az itt töltött Erasmus ösztöndíjas év alatt kapcsolatba kerültem több professzorral az érdeklõdési körömbe tartozó tudományterületekrõl, akik mind megerõsítettek abban, hogy a jövõben is szívesen támogatnak a tudományos pályán.

Tervem megvalósításához már csak anyagi forrásra volt szükségem, így kerültem kapcsolatba a DAAD-vel, immáron másodszor, mivel az õ támogatásukkal vehettem részt 2014 nyarán egy passaui német jogi szaknyelvi nyári egyetemen. A pályázat beadását és kiértékelését követõen egy szóbeli fordulóban kellett bizonyítanom többek között a szakmai rátermettségemet, ám a kérdések között akadtak a fogadó egyetemet illetõek, sõt politikai jellegûek is. Az ösztöndíjátadóra ünnepélyes keretek között a budapesti Német Nagykövetségen került sor.

A DAAD azóta is nagyban segíti a tudományos fejlõdésemet, elsõsorban azzal, hogy megteremti a kutatáshoz, tanuláshoz szükséges feltételeket. Még a kiutazás elõtt minden tudnivalóról részletes leírást kaptam, sõt, lehetõség nyílt egy online német nyelvkurzuson való részvételre is, ami számomra óriási segítség volt, tudni illik a jogi képzésekhez C2-es szintû nyelvtudást kell igazolni. Megrendezésre került egy bonni tájékoztató hétvége is, ahol megismerhettem a többi magyarországi ösztöndíjast. Ezen felül a helyi DAAD közösség is nagyon aktív: holnapután az õ szervezésükben veszek részt egy német Alkotmánybírósági látogatáson, ami a szakmai érintettség folytán különösen érdekes lehetõség a számomra.
Nagyon várom már az új szemeszter kihívásait és a DAAD találkozót a következõ szemeszterben. Mindenkit csak buzdítani tudok a pályázásra!

Élménybeszámoló Sáritól

 

"Griaß di!" - azaz üdvözlünk Passauban. Mikor kérdezik, milyen az élet Bajorországban, el kell gondolkoznom, hol is kezdjem a mesélést. Fél évnyi DAAD ösztöndíj - és még csak most kezdõdött.


Elsõként felmerülhet bennünk a kérdés: milyen város ez a Passau? Mindenki a három folyójáról ismeri, de azt már lehet, hogy kevesebben tudják, hogy itt található a világ legnagyobb dómorgonája. Ahogy a történelmi kis utcákon sétálgattam azon gondolkoztam, hogyan éltek túl ezek a házak ennyi árvizet. Itt ugyanis ez szinte mindennapos, az életük része, hogy a víz ellen küzdenek. A Campusra érve festõi látvány fogad: az Inn folyó partján álló épületrendszer igazi egyetemista Kánaán. Nem elég, hogy Németország egyik legjobb egyetemén tanulhatok fél évig, de még ilyen környezetben is található. Egészen elképesztõ.


Természetesen az idáig vezetõ út nem volt teljesen rögmentes, a szokásos hivatalos intézkedéseket meg kellett lépni: tantárgyak kikeresése és elfogadtatása, bejelentkezés a Polgármesteri Hivatalban, biztosítás elintézése, diákigazolvány igénylése… De még mielõtt szemeszterünket hivatalosan is elkezdjük, várnak ránk az orientációs hetek. 260 nemzetközi társammal együtt ismerjük meg lépésrõl lépésre a környéket, az egyetemista életet, a szabadidõs lehetõségeket, és persze nem utolsó sorban a német nyelvet. A három hetes nyelvi kurzuson felkészítenek minket további tanulmányainkra, nem hagyják, hogy nyelvi nehézségeink maradjanak.


Ha már a nemzetköziségnél vagyunk, egy pár szót megemlítenék a társaságról is. 38 ország diákjai vagyunk, ez szinte hihetetlen. Mondhatni, itt aztán tényleg nyitunk a világ felé. Nem tudnék olyan embert említeni, aki elzárkózik az ismerkedéstõl, mindenki aktívan részt vesz a társasági életben. A "szûkebb" társaság, akikkel jóban vagyok, körülbelül 50 fõt számlál, sokan jöttek közülük Olaszországból, Franciaországból, Oroszországból, Spanyolországból, Brazíliából, és még sorolhatnám. Magyarország is nagy létszámmal képviselteti magát, ami nagyon nagy szerencse. A csapattal nagyon jól összekovácsolódtunk, hasonló az érdeklõdési körünk, szeretünk utazni és kimozdulni.

Szabadidõnk nagy részét az Akademisches Auslandsamt és az AEGEE Passau által szervezett programokon töltjük. Ilyen volt például várostúra, üdvözlõ reggeli, kocsmatúra, játékest, az információs események, bajor est, illetve a félév folyamán is folyamatosan lesznek rendezvények a számunkra. Továbbá volt lehetõségünk jelentkezni utazásokra is: Berlin, Regensburg, Bajor erdõ, Bajor Alpok, BMW Dingolfing, amik nem mindennapi úti célok. Nekem Berlinben volt az egyik utazásom, négy napot töltöttünk ott. A városnézés és múzeumlátogatás mellett volt még idõnk a Reichstagra is, sõt még szabadidõnkben is egész nap úton voltunk. A Bajor erdei kirándulás során pedig a nemzeti parkba látogattunk el.


Az eddigi három hét során "kis" csapatunkkal magunknak is szerveztünk programokat: a Dreiflüsseecknél (ahol a három folyó összefolyik) piknikeztünk, ellátogattunk Linzbe, megnéztük az Oktoberfestet, és ami számomra a legfontosabb, minden percünket együtt töltjük, és ezt nem is tudnánk elképzelni másképp.


Mégis, mi vár ránk az egyetemen? Miután mindenki elrendezi a tantárgyelfogadásait, kezdõdhetnek az elõadások. Lehetõségünk van idegen nyelvi kurzusok látogatására is, én a franciát választottam. Nincsenek elõismereteim, így elég nehéz dolgom lesz, de remélem tetszeni fog. Mindemellett a sportcentrum széles skálával vár minket: ha már elég lenne a tanulásból, kipihenhetjük magunkat egy általunk választott órán. A Campus hatalmas menzával rendelkezik, így az sem kérdés, hol töltjük majd az ebédidõnket. A könyvtár pedig a vizsgaidõszaki központ. A legtöbb diák ide vonul vissza, mikor úgy érzi, már nagyon sürgeti az idõ. De ez szerencsére még messze van…


Úgy gondolom, remek talpalávalót kaptunk az orientációs hetek során. Megismerkedtünk az egyetemmel, a várossal, az emberekkel, a szokásokkal, készen állunk az igazi szemeszterre. Akkor már másképp éljük meg, hogy passaui egyetemisták vagyunk, hiszen tanulnunk kell, órákra járunk, elkezdjük, amiért ide jöttünk. Ahogy olasz barátaimtól tanultam: Andiamo!

Elindult Facebook oldalunk!

Elindult központunk Facebook-oldala, ahol aktuális információkkal, érdekességekkel várunk mindenkit, aki a német felsõoktatásról, ösztöndíjakról szeretne többet megtudni.

 

Elérhetõségeink:

Német Felsõoktatási Információs Központ
1075 Budapest
Madách Imre út 13-14.
Madách Trade Center, A épület, 4. emelet

Tel.: (0036) 1 / 413-7037

E-Mail: mail[a]daad.info.hu

http://www.daad.info.hu

Goethe-Institut Deutsche Botschaft TestDaF Fernstudienzentrum
Impresszum © DAAD-Informationszentrum Budapest
DAAD Links
DAAD-magazin.de
A DAAD hírei a DAAD-ról és a nemzetközi tudományos világból, mindig frissen a DAAD internetes magazinjában, német nyelven.